CLASSICS & ANTHOLOGIES

Harold Lloyd

Vergeten is Harold Lloyd (1893 – 1971) natuurlijk niet, maar zijn naam heeft minder weerklank dan andere komieken die tijdens de stille film debuteren, zoals Charles Chaplin of Buster Keaton. Is het omdat deze laatste twee ook actief waren als regisseur? In elk geval: aan de wijzers van een torenklok hangen of tientallen meter boven de grond over een smalle stalen balk wandelen: geen stunt is Lloyd te veel om zijn publiek aan het lachen te brengen. We kennen hem vooral als de niet al te handige, maar nette jongeman met een hoornen bril en hoed die verliefd wordt op een meisje dat hem niet ziet staan en die streeft naar succes in het leven, vooral op sociaal vlak.

Lloyds sterkste wapen is de slapstick, de subversiefste vorm van humor. Vooral in de vroege one-reelers en two-reelers regeert die slapstick onbeschroomd. Het is geen middel, maar een doel. In die eerste jaren is er van zijn bekende personage nog geen sprake. Zo speelt hij tussen 1915 en 1917, onder leiding van regisseur Hal Roach, steevast Lonesome Luke, een rare snuiter die geënt is op de tramp van Chaplin. Vanaf 1919 verandert het personage in The Boy. Hij heeft het hierboven beschreven uiterlijk waarmee Lloyd bekend is gebleven. Het acteren is een stuk meer ingetogen dan als Lonesome Luke, tot de Boy in conflict raakt, met mens, natuur of techniek: dan mogen alle slapstickremmen los. Slapstick is nu wel een middel en geen doel meer.

Aanvankelijk zit Roach nog achter de camera, maar de laatste van die Boy-films, vaak al three-reelers, zijn geregisseerd door Fred Newmeyer. Met hem zal Lloyd de stap zetten naar de langspeelfilm, zoals Grandma’s Boy en Dr. Jack, waarin hij zich ontwikkelt tot een van de grootste acteurs uit de periode van de stille film. Later komt Sam Taylor aan boord als coregisseur naast Newmeyer. Samen regisseren ze de bekendste titels met Lloyd, zoals Safety Last!, Why Worry?.

Lloyd is de eerste van de grote komieken die zonder noemenswaardige problemen de stap zet naar de klankfilm. Ook mét klank blijkt hij een voortreffelijke komische acteur, zoals te zien valt in onder meer Welcome Danger en Movie Crazy. En hij is even gevat met woorden als met zijn lichaam, zo blijkt uit The Milky Way, een screwballcomedy van de grote Leo McCarey. De laatste film met Lloyd, The Sin of Harold Diddlebock, dateert van 1947, geregisseerd door nog een andere komediemeester, Preston Sturges. Die geluidsfilms met Lloyd zijn dan wel minder bekend dan de stille films, ze hoeven er absoluut niet voor onder te doen.

image
Zondag 03.03 15:00 LEDOUX Cart
Zaterdag 27.04 18:00 PLATEAU Cart

Harold Lloyd
Jonge filmfans

Faut pas s’en faire
Why Worry?
  • Fred C. Newmeyer, Sam Taylor, USA 1923 ⁄ Harold Lloyd, Jobyna Ralston, John Aasen ⁄ ZW ⁄ 59' ⁄ TIT: FR - NL ⁄ OND: — ⁄ PIANO

Zorgen genoeg voor Harold, een zenuwlijdend miljardair die in een tropisch land ongewild tirannenverdelger wordt: dolkomisch heroïsme in halsbrekend tempo.

image
Donderdag 02.05 20:00 PLATEAU Cart

Harold Lloyd

Quel phénomène !
Welcome Danger
  • Clyde Bruckman, USA 1929 ⁄ Harold Lloyd, Barbara Kent, Noah Young ⁄ ZW ⁄ 100' ⁄ OND: NL - FR

Een student plantkunde keert terug naar San Francisco, waar zijn vader politieagent was, om te helpen bij het onderzoek naar de misdaadbaronnen van Chinatown.

image
Zondag 05.05 15:00 LEDOUX Cart

Harold Lloyd
Jonge filmfans

Pour l’amour du ciel
For Heaven’s Sake
  • Sam Taylor, USA 1926 ⁄ Harold Lloyd, Jobyna Ralston, Noah Young ⁄ ZW ⁄ 50' ⁄ TIT: FR - NL ⁄ OND: — ⁄ PIANO
  • Vanaf 10 jaar

Een wervelende klucht met de lenige, gebrilde komiek Harold Lloyd als verliefde miljardair.

image
Donderdag 21.03 20:00 PLATEAU Cart
Dinsdag 07.05 20:00 PLATEAU Cart

Kort voor het draaien van An Eastern Westerner, die het typische achtervolgingsthema brengt in het land van de cowboys, ontplofte er een bom waardoor Lloyd twee vingers verloor. In Never Weaken is hij door de liefde gedwongen tot halsbrekende toeren.

image
Zaterdag 11.05 20:00 PLATEAU Cart

Harold Lloyd

Movie Crazy
  • Clyde Bruckman, USA 1932 ⁄ Harold Lloyd ⁄ ZW ⁄ 92' ⁄ V: EN ⁄ OND: —

Harold Lloyds beste "talkie", waarin hij met sterretjes in de ogen filmparadijs Hollywood binnenwandelt. Ontkurkt daarna: sprankelende komedie, met Lloyds laatste superbe lachbubbels.

image
Zondag 12.05 20:00 PLATEAU Cart

Harold Lloyd

The Milky Way
  • Leo McCarey, USA 1936 ⁄ Harold Lloyd, Adolphe Menjou, Verree Teasdale ⁄ ZW ⁄ 84' ⁄ V: EN ⁄ OND: —

Het is weinig bekend, maar Harold Lloyd speelde ook in een reeks geluidsfilms, zoals The Milky Way. Als verlegen melkman wordt hij per ongeluk aangezien als een bokskampioen en vervolgens door een corrupte promotor (Menjou) gebruikt om weddingschappen te manipuleren.

image
Dinsdag 14.05 18:00 PLATEAU Cart

Harold Lloyd

The Cat’s Paw
  • Sam Taylor, USA 1934 ⁄ Harold Lloyd, Una Merkel, George Barbier ⁄ ZW ⁄ 92' ⁄ V: EN ⁄ OND: —

Een naïeve missionaris keert terug uit China om zich in de Verenigde Staten te vestigen en een vrouw te zoeken. Corrupte politici dringen er bij hem op aan zich kandidaat te stellen voor het burgemeesterschap, in de overtuiging dat hij geen schijn van kans maakt. Dit is een uitstekende komedie waarin Harold Lloyd afstand neemt van de slapstickstijl die hem zo succesvol maakte en in plaats daarvan vertrouwt op komische dialogen.

image
Donderdag 23.05 18:00 LEDOUX Cart

Harold Lloyd

Mad Wednesday
  • Preston Sturges, USA 1947 ⁄ Harold Lloyd, Frances Ramsden, Jimmy Conlin ⁄ ZW ⁄ 76' ⁄ V: EN ⁄ OND: —

Een druk kwebbelende Harold Lloyd kreeg van Sturges de kans zich ook in de geluidsfilm te manifesteren. We volgen zijn personage uit 'The Freshman', 25 jaar later.

image
Dinsdag 28.05 20:00 PLATEAU Cart

Harold Lloyd

Professeur Schnock
Professor Beware
  • Elliott Nugent, USA 1938 ⁄ Harold Lloyd, Phyllis Welch, William Frawley ⁄ ZW ⁄ 88' ⁄ OND: FR - NL

Harold Lloyd in zijn voorlaatste film als een professor Egyptologie die van autodiefstal beschuldigd op de vlucht slaat voor de politie en probeert om zich aan te sluiten bij een expeditie naar Egypte. Lloyd horen praten: het blijft een belevenis.

image
Zaterdag 23.03 18:00 PLATEAU Cart
Zaterdag 30.03 18:00 PLATEAU Cart

Harold Lloyd

Marin malgré lui
A Sailor-Made Man
  • Fred C. Newmeyer, USA 1921 ⁄ Harold Lloyd, Mildred Davis, Noah Young ⁄ ZW ⁄ 52' ⁄ TIT: FR ⁄ OND: — ⁄ PIANO

Omdat hij niet kan trouwen met het meisje van zijn dromen, gaat Harold Lloyd dan maar bij de Marine. Lloyd, de typische jaren 1920 go-getter, in zijn eerste langere film.

image
Dinsdag 26.03 20:00 PLATEAU Cart
Dinsdag 02.04 18:00 PLATEAU Cart

Harold Lloyd

Une riche famille
Hot Water
  • Fred C. Newmeyer, Sam Taylor, USA 1924 ⁄ Harold Lloyd, Jobyna Ralston, Josephine Crowell ⁄ ZW ⁄ 51' ⁄ TIT: FR - DE ⁄ OND: — ⁄ PIANO

Harold Lloyd stapelt de gags op als verstokte vrijgezel die ten prooi valt aan het huwelijk en worstelt met de boodschappen, zijn schoonmoeder en zijn nieuwe auto.

image
Donderdag 28.03 18:00 PLATEAU Cart
Donderdag 04.04 21:00 PLATEAU Cart

Harold Lloyd

Grandma’s Boy
  • Fred C. Newmeyer, USA 1922 ⁄ Harold Lloyd, Mildred Davis, Anna Townsend ⁄ ZW ⁄ 61' ⁄ TIT: EN ⁄ OND: — ⁄ PIANO

LLoyd refereert aan het Amerika van de rijke familietraditie: in de koortsachtige jacht op het meisje van zijn dromen dist hij glorierijke verhalen op over zijn grootmoeder...

image
Zaterdag 06.04 20:00 PLATEAU Cart
Zaterdag 13.04 18:00 PLATEAU Cart

Harold Lloyd

Et puis ça va
Dr. Jack
  • Fred C. Newmeyer, USA 1922 ⁄ Harold Lloyd, Mildred Davis, John T. Prince ⁄ ZW ⁄ 68' ⁄ TIT: FR ⁄ OND: — ⁄ PIANO

Harold is dokter, maar bovenal diplomaat en psycholoog, die om het gebroken hart van een kind zelfs een pop reanimeert. Met een weergaloze poker-scène!

image
Zondag 07.04 15:00 LEDOUX Cart

Harold Lloyd
Jonge filmfans

Monte là-dessus !
Safety Last!
  • Fred C. Newmeyer, Sam Taylor, USA 1923 ⁄ Harold Lloyd, Mildred Davis, Bill Strother ⁄ ZW ⁄ 66' ⁄ TIT: EN ⁄ OND: FR - NL ⁄ PIANO

Dé Harold Lloyd-klassieker met de onsterfelijke scène waarin de gebrilde komiek aan de wijzers van een stadsklok bengelt.

image
Dinsdag 09.04 20:00 PLATEAU Cart
Dinsdag 16.04 18:00 PLATEAU Cart

Harold Lloyd

Speedy
  • Ted Wilde, USA 1928 ⁄ Harold Lloyd, Ann Christy, Bert Woodruff ⁄ ZW ⁄ 70' ⁄ TIT: EN ⁄ OND: — ⁄ PIANO

Lloyds laatste stille film en één van z'n minst bekende. Harolds pogingen om de laatste paardentram in New York te redden uit de klauwen van een vervoersmaatschappij. Boordevol gags rond voertuigen.

image
Donderdag 11.04 18:00 PLATEAU Cart
Donderdag 18.04 20:00 PLATEAU Cart

Harold Lloyd

Vive le sport !
The Freshman
  • Fred C. Newmeyer, Sam Taylor, USA 1925 ⁄ Harold Lloyd, Jobyna Ralston, Brooks Benedict ⁄ ZW ⁄ 98' ⁄ TIT: IT ⁄ OND: FR - NL ⁄ PIANO

Karakterkomedie waarin de lenige Lloyd wordt opgevoerd als blunderende schacht die na een eindeloze reeks gags de ster van de unief wordt doordat hij de regels van het rugby niet kent.

image
Zaterdag 20.04 20:00 PLATEAU Cart
Donderdag 25.04 18:00 PLATEAU Cart

Met zijn verbluffende achtervolgingsscène op het dak van een trein kondigt Now or Never de gelijkaardige scene in Professor Beware aan. Voorafgegaan door een van de vroege en beste titels van Hal Roach, Soft Money.

image
Dinsdag 23.04 20:15 PLATEAU Cart

Een man die zichzelf "The Sport" noemt, achtervolgt het meisje waar hij verliefd op is en ontmoet onderweg een heleboel kleurrijke personages (Take a Chance). Een gewone bediende van een schoenenwinkel laat een jonge vrouw geloven dat hij een tycoon uit de leerindustrie is, zonder te weten dat de jonge vrouw in kwestie de dochter van zijn baas is (Feet First).