Vandaag in onze zalen
LEDOUX LEDOUX
Donderdag 30.03
15:00
ledoux
Classics ⁄ Het Zilveren Scherm
Laura ⁄ ZW - NB ⁄ 87' ⁄ ST - OND: FR - NL
Otto Preminger, USA 1944, Gene Tierney, Dana Andrews, Clifton Webb

Intrigerend moordmysterie, met een bevreemdende structuur, rond een Pygmalion-detective: Laura Hunt wordt dood en onherkenbaar verminkt teruggevonden, maar haar portret blijft mannen hypnotiseren, vooral een speurder. Betovering troef, dankzij Gene Tierney en Premingers zin voor mysterieus detail.
19:00
ledoux
Classics
Manhattan ⁄ ZW - NB ⁄ 95' ⁄ ST - OND: FR - NL
Woody Allen, USA 1979, Woody Allen, Diane Keaton, Mariel Hemingway, Meryl Streep

Allen, die een vertwijfelde televisiescenarist speelt, laat Gershwin New York voor onze ogen openen en de toon is gezet voor een uitmuntende sociale tragikomedie, in meesterlijk zwart-wit geschilderd als ode aan de Big Apple en zijn neurotische autochtonen.
21:00
ledoux
Vrije anthologie
Twin Peaks : Fire Walk with Me ⁄ kleur - couleur ⁄ 134' ⁄ ST - OND: FR - NL
David Lynch, USA, Frankrijk - France 1992, Sheryl Lee, Ray Wise, Kyle MacLachlan

De film verhaalt de week die aan de tv-reeks voorafgaat waarin schoolmeisje Laura Palmer steeds dieper wegzinkt in haar verslaving. Herkenbare personages verrassen bij Lynch, terwijl freaks levensecht overkomen. Beelden informeren minder dan dat ze emoties oproepen.
PLATEAU PLATEAU
Donderdag 30.03
18:00
plateau
Classics
Rue princesse ⁄ kleur - couleur ⁄ 87' ⁄ ST - OND: —
Henri Duparc, Frankrijk - France, Côte d'Ivoire-Ivoorkust, Burkina Faso, Turkije - Turquie 1994, Félicité Wouassi, Alexis Bouazo, Gérard Essomba

In de Rue Princesse, een levendige wijk van Abidjan, ontmoet Jean, de zoon van een rijke industrieel, Josie, een prostituee. Er ontspint zich een sociale komedie waarin mensen uit de hogere klassen het opnemen tegen de bewoners van de rosse buurt.
20:00
plateau
David Wark Griffith
Naissance d’une nation ⁄ The Birth of a Nation ⁄ ZW - NB ⁄ 189' ⁄ TIT: EN ⁄ ST - OND: FR - NL ⁄ PIANO
David Wark Griffith, USA 1915, Lillian Gish, Mae Marsh, Henry B. Walthall

De absolute topper van de jaren 1910 en 1920 in Amerika. Vrij gebaseerd op The Clansman van de ultraracistische Rev. Thomas Dixon Jr., een gloeiende combinatie van ethische verwerpelijkheid en esthetische triomf waarop de filmkunst is gaan gedijen. Griffith had geen script nodig om een filmtechnische revolutie te veroorzaken en ons geniale epische orkestratie van massataferelen voor te schotelen. Huiveringwekkend, helaas in meerdere betekenissen.
Cycli
31.03 > 31.03
Van android tot cyborg
Het Offscreen filmfestival mag dan wel achter de rug zijn, de robots marcheren lustig voort en vallen de B-Z voorstelling binnen met een double bill van android tot cyborg. Uit de donkerste hoeken van de collectie van CINEMATEK speciaal voor u opgevist: hilarische B-films, bloedstollende thrillers, spannende flikkenfilms, gialli, slashers, blaxploitation en andere films met een hoek af.

01.04 > 02.04
consortium 12-12
De opbrengsten van de voorstellingen die op zaterdag 1 en zondag 2 april in CINEMATEK doorgaan, worden doorgestort naar het consortium 12-12 dat hulp biedt aan de slachtoffers van de aardbevingen in Syrië en Turkije.

06.04 > 06.04
OUR STORY : Michelle Parkerson: Birth of a Notion
Ooit – nog niet zo lang geleden – was de zwarte lesbische cinema een one-woman show” (Gloria J. Gibson).

03.04 > 24.04
Trinh T. Minh-ha
CINEMATEK is verheugd om Trinh T. Minh-ha te verwelkomen en een retrospectieve van haar werk te presenteren. Deze onafhankelijke Amerikaanse filmmaakster van Vietnamese afkomst, feministisch en postkoloniaal theoretica en professor aan de University of California, Berkeley is Artist in Focus op het Courtisane festival, dat plaatsvindt in Gent van 29.03 tot 04.02.

12.03 > 28.05
Jonge filmfans
Groot of klein, film doet ons lachen, huilen of beven; door ons te verwonderen, te verbazen of te laten nadenken. Het laat ons duizenden verhalen beleven, van hier tot daar waar men soms een andere taal spreekt, maar waar emoties altijd universeel zijn.

02.03 > 27.05
David Wark Griffith
David Wark Griffith (1875-1948) heeft de ondertitel van zijn autobiografie – The Man Who Invented Hollywood – niet zelf gekozen. Maar het klopt wel: niemand heeft de eerste decennia van de 20e eeuw meer invloed gehad op het filmmedium dan hij, zowel esthetisch als productioneel. Over zijn erfenis hangt echter de gitzwarte schaduw van The Birth of a Nation: zijn eerste volwassen langspeelfilm propageert racisme. Retrospectieve van een figuur die niet vergeten mag worden ondanks die misgreep.

31.03 > 26.05
B tot Z
Uit de donkerste hoeken van de collectie van CINEMATEK speciaal voor u opgevist: hilarische B-films, bloedstollende thrillers, spannende flikkenfilms, gialli, slashers, blaxploitation en andere films met een hoek af. Een stuk niet te missen alternatieve filmgeschiedenis. Iedere laatste vrijdag van de maand, double bill: twee thematisch of anderzijds gelinkte films voor de prijs van één ticket.

05.05 > 27.05
Lucile Desamory
De films van Lucile Desamory zijn moeilijk onder één noemer te brengen, ze navigeren tussen genre- en auteurscinema, verkennen de marges op zoek naar het vreemde en het reële. De Belgische cineaste en pluridisciplinaire kunstenares die in Berlijn woont, komt haar meest recente langspeelfilm Télé Realité voorstellen in de zaal waar ze haar jeugd doorbracht. Een gelegenheid bij uitstek om haar een carte blanche aan te bieden, in combinatie met haar kortfilms, en haar uit te nodigen onze museumvitrines aan te kleden.

04.03 > 25.05
OUR STORY
Van klassieke werken tot super-experimentele creaties, van mainstream-entertainment tot de militantste verhalen: Our Story nodigt je uit om de rijke geschiedenis van de lhbtqia+-cinema te verkennen en de complexe banden tussen de queergemeenschap en film te bevragen, want film is zowel een ruimte voor emancipatie als een instrument van discriminatie. De programma’s van Our Story, die ook ruimte bieden aan gastoptredens en korte contextualiseringen, richten zich zowel tot het grote publiek als tot toeschouwers die zich hun filmgeheugen opnieuw eigen willen maken.

01.03 > 31.05
Vrije anthologie
De rekken van het filmarchief puilen uit met films die om diverse redenen slechts zelden in de programmatie terecht komen. Niet elke film, hoezeer ook de moeite, is immers een ‘klassieker’ of gemakkelijk in een thema te passen. Daarom selecteren we naast de thematische cycli ook een min of meer willekeurige reeks films die zonder tekst, uitleg of andere omkadering gepresenteerd worden onder de noemer ‘vrije anthologie’.

17.04 > 25.04
Carte Blanche: Auguste Orts / C0N10UR
Sinds 2003 bekleedt de Contour Biënnale voor Bewegend Beeld een bijzondere plaats in zowel het Belgische kunstenveld als ver buiten de landsgrenzen. De acht weken lange tentoonstelling in het centrum van Mechelen is gericht op schermwerken en wordt geproduceerd en gepresenteerd door kunstencentrum nona. De 10e feesteditie C0N10UR loopt van 09.09 tot 05.11 en wordt gecureerd door Auguste Orts.

16.03 > 11.05
Patrick’s Choice: British Gangsters
Een mens leeft niet van Meesterwerken en Klassiekers alleen. Er zijn ook Verborgen en Vergeten Parels. Films die de lijstjes niet halen, de prijzen niet winnen en soms ook het publiek niet bereiken, maar waarvan je zou willen dat iedereen ze gezien heeft. B-films, superproducties, auteursfilms, genrefilms: het doet er niet toe, als ze maar aan (her)waardering toe zijn. Notoir filmkenner Patrick Duynslaegher (voormalig filmcriticus voor KNACK en tot aan zijn pensionering artistiek directeur van Film Fest Gent) komt maandelijks en in twee talen zijn keuzefilm toelichten. Bij de eerste drie edities van ‘Patrick’s Choice’ staan drie steengoede Britse misdaadfilms op het programma van drie regisseurs – eerder superieure vakmannen en entertainers dan auteurs – die verdienen herontdekt te worden.

25.05 > 25.05
OUR STORY : James Whale's Monsters
James Whale, zoon van een arbeidersfamilie uit de Engelse Midlands en voormalig krijgsgevangene, groeit in de jaren 1930 uit tot een van de meesters van de horrorcinema in Hollywood. In mei wijdt Our Story een avond aan deze veeleisende cineast die altijd geweigerd heeft om zijn homoseksualiteit te verbergen en door zijn tijdgenoten ‘The Queen of Hollywood’ werd genoemd.

09.05 > 23.05
Ruben Östlund
De Zweedse regisseur Ruben Östlund koppelt formele experimenten aan een genadeloze doorlichting van de menselijke natuur. Het heeft hem twee Gouden Palmen opgeleverd (The Square en Triangle of Sadness) en op het schild geheven als een van de belangrijkste Europese regisseurs van deze eeuw.

02.03 > 25.05
Het Zilveren Scherm
HET ZILVEREN SCHERM brengt de populaire cinema van weleer opnieuw tot leven. Klassiekers uit heel de wereld. Meeslepende verhalen met onvergetelijke scènes waarin alle geliefde acteurs en actrices van toen schitteren. Cinema zoals het moet beleefd worden: beeld en klank via pellicule geprojecteerd op een groot scherm in een comfortabele zaal. Met, indien de lengte van de hoofdfilm het toelaat, een zorgvuldig geselecteerde voorfilm: een trailer, een tekenfilm, een bioscoopjournaal of een documentaire, om de periode waaruit de film dateert tot leven te brengen.

28.04 > 28.04
B tot Z: Omnibus Films
Uit de donkerste hoeken van de collectie van CINEMATEK speciaal voor u opgevist: hilarische B-films, bloedstollende thrillers, spannende flikkenfilms, gialli, slashers, blaxploitation en andere films met een hoek af. April: Omnibus Films, langspeelfilms die bestaan uit verschillende kortfilms, vaak met elkaar verbonden door een rode draad die de hele film coherentie verleent

01.03 > 31.05
Classics
Sommige films moet je gezien hebben. CLASSICS is een verzameling mijlpalen en meesterwerken met mythische personages aan beide kanten van de camera. Referentiepunten. Natuurlijk valt er te discussiëren over hun specifieke kwaliteiten, maar niet over het feit dat ze deel zijn gaan uitmaken van een algemeen cultuurgoed. Ze doen als verzameling meer dan voorbeelden stellen of een standaard bepalen: ze maken de dialoog over cinema mogelijk.

15.03 > 26.04
Italiaanse cinema in de gouden jaren 1960
Na het invloedrijke Italiaans neorealisme (1943-1957) ontwikkelden de grote Italiaanse filmmeesters hun eigenzinnige stijl en inhoud.

26.05 > 26.05
B tot Z: French Extreme
Uit de donkerste hoeken van de collectie van CINEMATEK speciaal voor u opgevist: hilarische B-films, bloedstollende thrillers, spannende flikkenfilms, gialli, slashers, blaxploitation en andere films met een hoek af. Een stuk niet te missen alternatieve filmgeschiedenis. MEI: French Extreme. Aan de vooravond van het derde millennium leek de cinema van alle censuur bevrijd, leken er geen grenzen meer wat betreft de representatie van lichamen en seksualiteit. Zo verschenen, onder andere, de films van Catherine Breillat of Lars Von Trier, waar pornografie en auteurscinema zich tegen elkaar aanschurkten…

Pola Negri (1897-1987), a former ballet student, became a famous film star of Polish, German and American cinema. On screen, she often interpreted the role of the femme fatale, involved in seducing dance sequences.

De robot heeft altijd een bijzondere plaats ingenomen in de filmgeschiedenis, vooral in het sciencefictiongenre. De term, afgeleid van het Tsjechische woord voor werk, werd bedacht door schrijver Karel Čapek in zijn toneelstuk R.U.R., voor het eerst opgevoerd in 1921, en gebruikt om mechanische wezens aan te duiden die zijn ontworpen voor ondergeschikte, repetitieve taken.

23.03 > 23.03
D.W. Griffith ou le cinéma incarné par DOMINIQUE NASTA
Alors qu’il voguait encore, au tournant du 20e siècle, entre la tentation du tableau vivant héritée des arts avoisinants (lanterne magique, théâtre, peinture), la plongée dans la dynamique documentaire en pleine prolifération ou bien les échapées fantastiques prônées par l’irréductible Méliès, le cinéma s’incarne véritablement, dans toute sa diversité générique, grâce à l’apport de D.W. Griffith.

In maart laat Our Story twee mijlpalen uit de Duitse queer-cinema met elkaar dialogeren. Enerzijds Anders als die Anderen , vaak beschouwd als de eerste gay film uit de geschiedenis. Anderzijds Nicht der Homosexuelle ist pervers, sondern die Situation, in der er lebt van Rosa von Praunheim, vaak vernoemd als de film die het startschot gaf voor de gay en lesbische vrijheidsbeweging in de Duitstalige landen.
