Vandaag in onze zalen
LEDOUX LEDOUX
Dinsdag 05.12
19:00
ledoux
Danièle Huillet & Jean-Marie Straub: Uit ontzetting (2)
Too Early ⁄ Too Late ⁄ kleur ⁄ 100' ⁄ V: EN ⁄ OND: —
Danièle Huillet, Jean-Marie Straub, Frankrijk, Égypte - Egypte 1982,

Engelse versie van een film die deels in Frankrijk (1980), deels in Egypte (1981) is opgenomen. De tekst van een brief van Friedrich Engels voorgelezen door Danièle Huillet, fragmenten uit La lutte des classes en Egypte de 1945 à 1968 voorgelezen door Bhagat el Nadi. Voor een eerdere film hadden ze twee sequenties in Egypte gefilmd, nu wilden ze ernaar terug. Er is het verschil in licht en…
21:00
ledoux
Hanna Schygulla
Le Bouc ⁄ Katzelmacher ⁄ ZW ⁄ 88' ⁄ OND: FR - NL
Rainer Werner Fassbinder, RFA - BRD 1969, Hanna Schygulla, Rainer Werner Fassbinder, Harry Baer

De titel is Beiers voor ‘gastarbeiders’. Münchense jongeren zonder veel illusies worden agressief als een Griek die zijn geluk beproeft in Duitsland, het met een van de vrouwen van de vriendengroep (Schygulla) aanlegt.
PLATEAU PLATEAU
Dinsdag 05.12
18:00
plateau
europalia Georgië
Saba ⁄ ZW ⁄ 69' ⁄ TIT: GE - EN ⁄ OND: — ⁄ PIANO
Mikheil Chiaureli, Géorgie - Georgië 1929, Aleksandre Jaliashvili, Veriko Anjaparidze, Eka Chavchavadze

De afdaling naar de hel en de rehabilitatie van een gewelddadige alcoholistische trambestuurder in het Tbilisi van de jaren 1920. Met als thema (toen in de mode) de strijd tegen het alcoholisme, is dit een van de eerste Georgische films die het hedendaagse leven van stedelijke arbeiders en moderne vrouwen in beeld brengt.
20:00
plateau
Classics
L’enfer de la corruption ⁄ Force of Evil ⁄ ZW ⁄ 78' ⁄ V: EN ⁄ OND: —
Abraham Polonsky, USA 1948, John Garfield, Beatrice Pearson, Thomas Gomez

Schitterende gangsterfilm die het mechanisme van de corruptie blootlegt. Goed volk valt in de handen van een gang en een verbrande advocaat komt tot inzicht. Om politieke redenen jarenlang verboden in de VS.
Cineflagey Cineflagey
FLAGEY, Heilig-Kruisplein, 1050 Brussel 02 641 10 20

CHARLIE CHAPLIN
07.12 > 06.01
Tegen de tijd dat het doek viel voor het stille tijdperk was Chaplin de meest bejubelde filmmaker ter wereld: van Amerika tot Stalins Rusland werd hij universeel erkend als een onbetwist genie van een kunstvorm die hij had geholpen de populairste ter wereld te worden. Hoewel het woord "meesterwerk" in de filmgeschiedenis zo vaak is gebruikt dat het bijna wordt verworpen, duikt het elke keer weer op als een van zijn beroemdste films wordt genoemd. Alles is al gezegd, alles is al geschreven over deze uitmuntende kunstenaar (vanaf het begin kreeg hij de absolute controle over zijn films, van het concept tot de bioscooprelease, een zeldzaamheid voor zijn tijd), en toch valt er nog veel meer te zeggen over zijn uitmuntende oeuvre, dat zo diep in ons collectieve geheugen is verankerd. Iets om van te genieten tijdens deze feestelijke periode als geen ander.
Cycli
01.12 > 22.02
Hanna Schygulla
De carrière van de Duitse actrice Hanna Schygulla is onlosmakelijk verbonden met die van regisseur Rainer Werner Fassbinder, met wie ze vijftien speelfilms en een paar televisiereeksen maakte. Maar ook met andere grootheden van de Europese cinema (van Jean-Luc Godard en Andrzej Wajda tot François Ozon en Yorgos Lantimos) werkte ze samen. Een uitgebreide retrospectieve van de films met Schygulla.

Né Kenneth Wilbur Anglemyer en 1927, Kenneth Anger, disparu cette année, était l’un des (si pas le) premiers auteurs de l’âge d’or du cinéma d’avant-garde, underground, et expérimental américain d’après-guerre. Issu d’une famille de la classe moyenne assez aisée, fasciné par le cinéma dès son plus jeune âge, Anger réalise son premier film à l’âge de 10 ans, suivi de plusieurs autres à l’adolescence.

05.12 > 15.02
Danièle Huillet & Jean-Marie Straub: Uit ontzetting (2)
In dit tweede deel van de volledige retrospectieve van de films van Danièle Huillet en Jean-Marie Straub en van de films die JMS sinds DH’s dood heeft gemaakt brengen we JMS’ korte, soms zeer korte films samen of combineren we ze met de films die ze samen hebben gemaakt van 1962 tot 2005. Het programma opent met Too Early / Too Late, half in Frankrijk en half in Egypte gedraaid. De Franse versie, Trop tôt / trop tard, werd op 09.11 vertoond.

01.12 > 27.02
Vrije anthologie
De rekken van het filmarchief puilen uit met films die om diverse redenen slechts zelden in de programmatie terecht komen. Niet elke film, hoezeer ook de moeite, is immers een “klassieker” of gemakkelijk in een thema te passen. Daarom selecteren we naast de thematische cycli ook een min of meer willekeurige reeks films die zonder tekst, uitleg of andere omkadering gepresenteerd worden onder de noemer “Vrije anthologie”.

29.12 > 23.02
B tot Z
Uit de donkerste hoeken van de collectie van CINEMATEK speciaal voor u opgevist: hilarische B-films, bloedstollende thrillers, spannende flikkenfilms, gialli, slashers, blaxploitation en andere films met een hoek af. Een stuk niet te missen alternatieve filmgeschiedenis. Iedere laatste vrijdag van de maand, double bill: twee thematisch of anderzijds gelinkte films voor de prijs van één ticket.

02.12 > 18.02
OUR STORY
Van klassieke werken tot super-experimentele creaties, van main–stream-entertainment tot de militantste verhalen: Our Story nodigt je uit om de rijke geschiedenis van de lhbtqia+-cinema te verkennen en de complexe banden tussen de queergemeenschap en film te bevragen, want film is zowel een ruimte voor emancipatie als een instrument van discriminatie. De programma’s van Our Story, die ook ruimte bieden aan gastoptredens en korte contextualiseringen, richten zich zowel tot het grote publiek als tot toeschouwers die zich hun filmgeheugen opnieuw eigen willen maken.

Vorig jaar hebben we aandacht besteed aan de vorm en inhoud van de klassieke Italiaanse meesterwerken uit de jaren zestig. Dit jaar zetten we onze thematische en esthetische zoektocht verder en nemen we belangrijke, politieke films uit de jaren 1970 onder de loep.

25.01 > 29.02
Anthologie van de stille film: Hamo Bek-Nazaryan
Tijdens de maand februari eren we het werk van een van de meest getalenteerde protagonisten van de Transkaukasische cinema, waarvan vier films onlangs werden gerestaureerd door de filmarchieven van Georgië en Armenië.

Uit de donkerste hoeken van de collectie van CINEMATEK speciaal voor u opgevist: hilarische B-films, bloedstollende thrillers, spannende flikkenfilms, gialli, slashers, blaxploitation en andere films met een hoek af. Een stuk niet te missen alternatieve filmgeschiedenis. Iedere laatste vrijdag van de maand, double bill: twee thematisch of anderzijds gelinkte films voor de prijs van één ticket.

03.12 > 27.02
Danièle Huillet & Jean-Marie Straub: Uit ontzetting (2)
Carte blanche Danièle Huillet & Jean-Marie Straub
Bij een ‘carte blanche’ selecteert een gastfilmma(a)k(st)er in principe een aantal films uit de CINEMATEK-collecties. Het plan was om een carte blanche voor te leggen aan Jean-Marie Straub, maar door zijn overlijden kon dit niet doorgaan.

07.12 > 08.02
Patrick’s Choice: John Frankenheimer
Een mens leeft niet van meesterwerken en klassiekers alleen. Er zijn ook verborgen en vergeten parels. Films die de lijstjes niet halen, de prijzen niet winnen en soms ook het publiek niet bereiken, maar waarvan je zou willen dat iedereen ze gezien heeft. B-films, superproducties, auteursfilms, genrefilms: het doet er niet toe, als ze maar aan (her)waardering toe zijn.

13.12 > 15.01
Joachim Lafosse
Met tien langspeelfilms in minder dan tweede decennia is Joachim Lafosse een van de productiefste Belgische regisseurs van de 21e eeuw. Naar aanleiding van de release van nummer tien, Un silence, vertonen we zijn vorige negen, plus een reeks zelden vertoonde kortfilms, documentaires van zijn hand en twee documentaires die over hem gedraaid zijn.

07.12 > 29.02
Het Zilveren Scherm
HET ZILVEREN SCHERM brengt de populaire cinema van weleer opnieuw tot leven. Klassiekers uit heel de wereld. Meeslepende verhalen met onvergetelijke scènes waarin alle geliefde acteurs en actrices van toen schitteren. Cinema zoals het moet beleefd worden: beeld en klank via pellicule geprojecteerd op een groot scherm in een comfortabele zaal. Met, indien de lengte van de hoofdfilm het toelaat, een zorgvuldig geselecteerde voorfilm: een trailer, een tekenfilm, een bioscoopjournaal of een documentaire, om de periode waaruit de film dateert tot leven te brengen.

16.12 > 16.01
Carte blanche Joachim Lafosse
In solidariteit met de Iraanse film-ma(a)k-(st)ers wil ik het publiek van CINEMATEK de werken voorstellen die mij hebben geraakt door hun esthetische en morele juistheid. Sinds het begin van mijn carrière bewonder ik de diepgang en de grootsheid van deze kunstenaars die, ondanks de censuur en het geweld van een autoritair regime, hun leven en hun vrijheid riskeren om hun films over de hele wereld uit te dragen.

Uit de donkerste hoeken van de collectie van CINEMATEK speciaal voor u opgevist: hilarische B-films, bloedstollende thrillers, spannende flikkenfilms, gialli, slashers, blaxploitation en andere films met een hoek af. Een stuk niet te missen alternatieve filmgeschiedenis. Iedere laatste vrijdag van de maand, double bill: twee thematisch of anderzijds gelinkte films voor de prijs van één ticket.

03.12 > 28.02
Educatie
Lezingen, inleidingen, workshops... Het hele jaar door helpt CINEMATEK je de 7e kunst te ontdekken door filmmakers en specialisten aan te trekken om hun kennis en passie voor cinema te komen delen in onze zalen.

Van klassieke werken tot super-experimentele creaties, van main–stream-entertainment tot de militantste verhalen: Our Story nodigt je uit om de rijke geschiedenis van de lhbtqia+-cinema te verkennen en de complexe banden tussen de queergemeenschap en film te bevragen, want film is zowel een ruimte voor emancipatie als een instrument van discriminatie. De programma’s van Our Story, die ook ruimte bieden aan gastoptredens en korte contextualiseringen, richten zich zowel tot het grote publiek als tot toeschouwers die zich hun filmgeheugen opnieuw eigen willen maken.

18.02
Queer Little Eyes
En collaboration avec Jeunes Fans de Ciné, le SCC et Our Story présentent le nouveau programme Queer Little Eyes, un rendez-vous ciné LGBTQIA+ trimestriel pour les jeunes queers, les jeunes en questionnement et toustes les jeunes au sens large. Parce que le cinéma queer ouvre sur mille et une manières d’exister et de regarder le monde, il agrandit chaque paire d’yeux de liberté. À travers une sélection de films et de cinéastes diversifiés, Queer Little Eyes propose de cultiver nos « petits yeux bizarres », bizarres parce que originaux et créatifs, libres de multiplier les lunettes et les manières de voir la vie, les autres et soi-même.

05.12 > 28.02
europalia Georgië
Dit jaar is europalia gewijd aan Georgië. Gedurende drie maanden tonen we u mijlpalen uit de rijke filmische geschiedenis van het land. Fragmenten uit de eerste films van deze cyclus zijn te bezichtigen in de tentoonstelling De avant-garde in Georgië (1900-1936), die in BOZAR loopt tot 14.01.

01.12 > 29.02
Classics
is een verzameling mijlpalen en meesterwerken met mythische personages aan beide kanten van de camera. Referentiepunten. Natuurlijk valt er te discussiëren over hun specifieke kwaliteiten, maar niet over het feit dat ze deel zijn gaan uitmaken van een algemeen cultuurgoed. Ze doen als verzameling meer dan voorbeelden stellen of een standaard bepalen: ze maken de dialoog over cinema mogelijk.

Viewed and loved by millions of Iranians while hated and ridiculed by film critics, Iranian popular cinema, pejoratively labeled as filmfarsi, was one of the most thriving film industries in the Middle East relying on generic conventions, character stereotyping, and a star system. Seen after the 1979 revolution as emblematic of moral corruption and « westoxification », it was banned and attempts were made to make it indefinitely inaccessible, erasing any signs of it.

10.12 > 25.02
Jonge filmfans
Groot of klein, film doet ons lachen, huilen of beven ; door ons te verwonderen, te verbazen of te laten nadenken. Het laat ons duizenden verhalen beleven, van hier tot daar waar men soms een andere taal spreekt, maar waar emoties altijd universeel zijn.

Sinds de dagen van het schaduwtheater hebben veel visuele media geprobeerd beweging te creëren om hun publiek te imponeren.

Van klassieke werken tot super-experimentele creaties, van main–stream-entertainment tot de militantste verhalen: Our Story nodigt je uit om de rijke geschiedenis van de lhbtqia+-cinema te verkennen en de complexe banden tussen de queergemeenschap en film te bevragen, want film is zowel een ruimte voor emancipatie als een instrument van discriminatie. De programma’s van Our Story, die ook ruimte bieden aan gastoptredens en korte contextualiseringen, richten zich zowel tot het grote publiek als tot toeschouwers die zich hun filmgeheugen opnieuw eigen willen maken.

24.02 > 29.02
ANIMA: Sciencefiction in de animatiefilm
Recent maakte sciencefiction een stevige comeback in de wereld van de animatiefilm. Het Anima festival besteedt er tijdens de komende editie dan ook speciale aandacht aan met 8 iconische langspeelfilms.

Uit de donkerste hoeken van de collectie van CINEMATEK speciaal voor u opgevist: hilarische B-films, bloedstollende thrillers, spannende flikkenfilms, gialli, slashers, blaxploitation en andere films met een hoek af. Een stuk niet te missen alternatieve filmgeschiedenis. Iedere laatste vrijdag van de maand, double bill: twee thematisch of anderzijds gelinkte films voor de prijs van één ticket.

Marcel Broodthaers zou op 28 januari 2024 100 jaar zijn geworden. Hij was een frequente bezoeker van CINEMATEK, cinema speelde een centrale rol in zijn artistieke werk. Alle voorstellingen op zondag 11.02 werden geprogrammeerd ter ere van hem, in samenspraak met zijn partner Maria Gilissen. Naast enkele grote titels uit de 7e kunst worden er ook korte films van Broodthaersvertoond.

Reconstructing post-war Belgian cinema
Op de ruïnes van de WO II trachtte België zichzelf opnieuw op te bouwen. Terwijl het bioscoopbezoek tijdens de naoorlogse jaren in de vele nieuw opgerichte filmzalen recordhoogten bereikte, vroegen Belgische cineasten zich af hoe een lokale productie en filmcultuur er zou kunnen uitzien. Het symposium en filmprogramma Zero Hour? Reconstructing post-war Belgian cinema kijkt naar hun uiteenlopende antwoorden.

Van klassieke werken tot super-experimentele creaties, van main–stream-entertainment tot de militantste verhalen: Our Story nodigt je uit om de rijke geschiedenis van de lhbtqia+-cinema te verkennen en de complexe banden tussen de queergemeenschap en film te bevragen, want film is zowel een ruimte voor emancipatie als een instrument van discriminatie. De programma’s van Our Story, die ook ruimte bieden aan gastoptredens en korte contextualiseringen, richten zich zowel tot het grote publiek als tot toeschouwers die zich hun filmgeheugen opnieuw eigen willen maken.
