RENDEZ-VOUS

The Early Works of the Late Terence Davies
Our Story september

September: OUR STORY: The Early Works of the Late Terence Davies

Deze herfst brengt Our Story een eerbetoon aan filmmaker Terence Davies, die vorig jaar overleed. We herbekijken twee van zijn vroege werken. Davies, zoon van een katholiek arbeidersgezin uit Liverpool en voormalig accountant die zich ongemakkelijk voelde bij zijn homoseksualiteit, begon zijn artistieke carrière met een reeks autobiografische films die, van zijn kindertijd tot zijn ingebeelde dood, de kronkels van het geheugen volgen in plaats van historische rechtlijnigheid. In zijn Trilogy en zijn tweede speelfilm, The Long Day Closes, staan de eenzaamheid, schaamte en religieuze angst van zijn hoofdpersonages tegenover de liefde voor hun familie (behalve de gewelddadige vader), film en muziek. Beelden en muziek werken op elkaar in en falen zelden in het bewerkstelligen van een transcendentie: ze geven gestalte aan een diep melancholische cinema waarvan de langzame bewegingen ons voortdurend herinneren aan onze menselijkheid.



In samenwerking met

image
Woensdag 25.09 19:00 LEDOUX Cart

The Early Works of the Late Terence Davies

The Terence Davies Trilogy
  • Terence Davies, UK 1976-1983 ⁄ Phillip Mawdsley, Nick Stringer, Valerie Lilley ⁄ ZW ⁄ 101' ⁄ OND: FR

De drie korte films die samen de trilogie van Terence Davies vormen, schetsen op impressionistische wijze het leven van Robert Tucker, het fictieve alter ego van de regisseur: Robert groeit op tussen het geweld van zijn vader, van zijn klasgenoten en van de katholieke school (Children); als volwassene, die bij zijn moeder woont en vastzit in een saaie baan, ervaart hij zijn homoseksualiteit als een schandelijke zonde (Madonna and Child); als stervende oude man is hij alleen met zijn herinneringen (Death and Transfiguration).

Voorstellingen voorafgegaan door een inleiding in het Frans.

image
Woensdag 25.09 21:15 LEDOUX Cart

The Early Works of the Late Terence Davies

Une longue journée qui s’achève
The Long Day Closes
  • Terence Davies, UK 1992 ⁄ Leigh McCormack, Marjorie Yates, Anthony Watson ⁄ kleur ⁄ 85' ⁄ OND: FR - NL

Een volksbuurt in Liverpool tijdens de jaren 1950. De jonge Bud zwerft alleen rond: van de koude straten naar de warme keuken vol bedrijvigheid, van de armen van zijn moeder naar de bioscoop. Hoewel het thema homoseksualiteit niet expliciet aan bod komt, verkent The Long Day Closes de fragmentarische herinneringen van de regisseur, of de impulsen en pauzes van een queer kind dat zijn toevlucht zoekt in de bioscoop.

Voorstellingen voorafgegaan door een inleiding in het Frans.