RENDEZ-VOUS

Photo ⁄ sensibles :
A Queer History Through Images
Our Story Oktober

Oktober: OUR STORY: Photo/sensibles : A QUEER HISTORY THROUGH IMAGES

In oktober organiseert Our Story twee vertoningen binnen het kader van Photo/sensibles: A Queer History Through Ima-ges, een programma bedacht door filmmaker Stéphane Gérard, dat startte in Lille in het internationale centrum voor videokunst Heure Exquise ! en wordt voortgezet in Brussel, eerst in CINEMATEK en vervolgens in het centre culturel Jacques Franck.

“De wetenschappelijke bestudering van homoseksualiteit en transidentiteit kwam in een stroomversnelling rond de eeuwwisseling van de 19e eeuw, maar de creatie van categorieën en woorden om deze verlangens, identiteiten en levens te beschrijven volstond niet om ze de geschiedenis te geven die ze verdienden. Daarvoor was het wachten op het aanwenden van de fotografie en, in het kielzog daarvan, een groot aantal beeldtechnieken die lhbtqia+ kunstenaars aangrepen om hun gemeenschap nieuwe verhalen te bieden. Elk van de films in Photo/sensibles verbeeldt op zijn eigen manier een queer visueel verhaal. Ze verkennen en détourneren de kracht van het beeld en gebruiken fotografie, cinema, analoge en digitale video voor denkbeeldige reizen langs flamboyante strijdiconen en vergeten pioniersfiguren” — S. G. 



In samenwerking met



In samenwerking met

image
Donderdag 10.10 19:00 LEDOUX Cart

In Red Chewing Gum, een mijmering over een voorbije liefdesgeschiedenis die verteld wordt door middel van geluidsdetails en geheime gebaren, belichaamt het videobeeld de herinneringen aan belevenissen in de steegjes van de Hamrawijk in Beiroet. Un homme sur deux est une femme van Nathalie Magnan kijkt naar genderongelijkheid in de Franse politiek, waarbij interviews met Franse prominenten worden afgewisseld met archiefbeelden. Fast Trip Long Drop van Gregg Bordowitz, een mix van archiefbeelden, gefilmd dagboek en een parodie op een televisieprogramma, brengt een vernietigende kritiek op de manier waarop de media omgaan met hiv en aids.

Gevolgd door een gesprek in het Frans met Stéphane Gérard, Véronique Thellier (programmatieverantwoor-delijke, Heure Exquise !) en Thierry Destriez (beheerder en projectleider, Heure Exquise !).

 + GAST 

image
Donderdag 10.10 21:00 LEDOUX Cart

The Female Closet van Barbara Hammer is een portret van drie lesbische kunstenaars: fotografe Alice Austen, dada-kunstenares Hannah Höch en schilderes Nicole Eisenman. Door het museum als kast te tonen, werpt Hammer een provocerende blik op de relatie tussen museum, kunst, leven en seksualiteit. In Héroïnes van Astré Desrives verjaagt een surrealistisch leger van "naamloze soldaten", uit het niets gecreëerd door kunstenaars Claude Cahun en Marcel Moore, de nazi-troepen op het kleine eiland Jersey in 1940.

Voorafgegaan door een introductie in het Frans door Stéphane Gérard.

 + INTRO