CLASSICS & ANTHOLOGIES

Donald Sutherland

De grootste schoft speelt hij wellicht in Bertolucci’s Novecento als de vileine fascist Attila Mellanchini. Wie dat epische meesterwerk gezien heeft zal Sutherlands demonische lach niet licht vergeten. Maar met het grootste gemak incarneert hij in Ordinary People een vader die met zachte hand en dito stem een gezin probeert samen te houden nadat de oudste zoon verongelukt is en de jongste een zelfmoordpoging heeft ondernomen. Sutherland is al 35 wanneer hij zijn eerste echte hoofdrol krijgt, in de oorlogssatire M*A*S*H. Die speelt zich af tijdens de Koreaanse oorlog, maar is indirect een commentaar op de Vietnamoorlog, waartegen de acteur ook in het dagelijkse leven op de barricaden staat, zoals met de rondreizende FTA Show (een afkorting van fuck the army), waaraan ook Jane Fonda deelnam en waarvan de docu FTA een boeiend verslag brengt. Aan de zijde van Fonda speelt Sutherland trouwens een van zijn andere sleutelrollen: als detective in de paranoiathriller Klute

Maar de vertolking waarvoor hij het sterkst herinnerd wordt is ongetwijfeld de rouwende John Baxter in Don’t Look Now, een bovennatuurlijke thriller (naar een verhaal van Daphne du Maurier) van regisseur Nicolas Roeg. De jaren 1970 zijn hét decennium van Sutherland, met ook nog onvergetelijke rollen in de verfilming van Nathanael Wests The Day of the Locust, Fellini’s Casanova, de oorlogsfim The Eagle Has Landed en het omineuze Invasion of the Body Snatchers. Hoewel hij later nog een reeks boeiende hoofdrollen krijgt aangeboden (zoals in het anti-apartheidsdrama A Dry White Season of de thriller Citizen X), gebruiken regisseurs hem meer en meer in, weliswaar belangrijke, bijrollen. Zijn naam staat dan wel niet meer prominent op de affiche, meer dan eens laat hij de diepste indruk na, van JFK over Outbreak tot Ad Astra. Zijn meest opvallende ‘kleine’ rol vertolkt hij als President Coriolanus Snow in The Hunger Games-franchise. 

In 2017 ontvangt Sutherland een Academy Honorary Award, een ere-Oscar. Een doekje voor het bloeden omdat hij zelfs nooit voor een Oscar genomineerd is geweest. Er zijn wel meer grote namen die door de Academy totaal genegeerd zijn (Richard Gere, Meg Ryan, Rita Hayworth, Martin Sheen …), maar bij Sutherland voelt dit het onrechtvaardigst aan. In CINEMATEK kunt u de volgende maanden ontdekken waarom dat zo is.

image
Donderdag 12.09 18:00 PLATEAU Cart
Maandag 16.09 20:00 PLATEAU Cart

Donald Sutherland

Petits meurtres sans importance
Little Murders
  • Alan Arkin, USA 1971 ⁄ Elliott Gould, Marcia Rodd, Vincent Gardenia, Donald Sutherland ⁄ kleur ⁄ 106' ⁄ OND: FR - NL

De amoureuze koppeling van de mensgeworden apathie genaamd Alfred met de uitgelaten Patsy levert vuurwerk in deze zwarte komedie, gesitueerd in een New York dat op de rand van de afgrond balanceert. Sutherland als de dominee die het huwelijk inzegent.

image
Woensdag 18.09 20:00 PLATEAU Cart
Zondag 22.09 18:00 PLATEAU Cart

Donald Sutherland

Steelyard Blues
  • Alan Myerson, USA 1972 ⁄ Donald Sutherland, Howard Hesseman, Jessica Myerson ⁄ kleur ⁄ 92' ⁄ OND: NL - FR

Een komische kraakfilm met als aanjager van de bende een fan van autorodeo’s (Sutherland). De groep outsiders probeert een oud watervliegtuig aan de praat te krijgen om te kunnen vluchten van een verdo(e)mde wereld.

image
Donderdag 19.09 20:00 PLATEAU Cart
Dinsdag 24.09 18:00 PLATEAU Cart
Vrijdag 27.09 20:00 PLATEAU Cart

Donald Sutherland

Fuck the Army
FTA
  • Francine Parker, USA 1972 ⁄ kleur ⁄ 96' ⁄ OND: FR

Docu over de agitprop-revue FTA Show waarmee Jane Fonda, Donald Sutherland en anderen hun ongenoegen over de oorlog in Vietnam ventileerden: protestsongs, antioorlogshumor en getuigenissen van oorlogsveteranen.

image
Zaterdag 21.09 19:00 LEDOUX Cart
Zaterdag 28.09 21:30 LEDOUX Cart

Donald Sutherland

Ne vous retournez pas
Don’t Look Now
  • Nicolas Roeg, UK, Italië 1973 ⁄ Julie Christie, Donald Sutherland, Massimo Serato ⁄ kleur ⁄ 110' ⁄ OND: FR

Een paar ontvangt al dan niet boodschappen van hun verdronken dochtertje. Roeg is een meester in het manipuleren van de kijker en Venetië is meer dan alleen maar decor in deze barokke thriller met superbe vertolkingen van Donald Sutherland en Julie Christie als het ouderpaar.

image
Maandag 23.09 18:00 PLATEAU Cart
Donderdag 26.09 20:00 PLATEAU Cart
Woensdag 02.10 20:15 PLATEAU Cart

Donald Sutherland

Le Jour du fléau
The Day of the Locust
  • John Schlesinger, USA 1975 ⁄ Donald Sutherland, Karen Black, Burgess Meredith ⁄ kleur ⁄ 144' ⁄ OND: FR - NL

Naar Nathanael Wests cynische klassieker over een geplaagd Tinseltown, een fascinerende, prachtig gefotografeerde, borrelende cocktail van personages (Sutherland als een verlegen boekhouder) en gebeurtenissen in het Hollywood van gebroken glamour en véél depressie.

image
Dinsdag 08.10 21:15 LEDOUX Cart

Donald Sutherland

1900 I
Novecento I
  • Bernardo Bertolucci, Italië, Frankrijk, BRD 1976 ⁄ Robert De Niro, Gérard Depardieu, Burt Lancaster, Donald Sutherland ⁄ kleur ⁄ 161' ⁄ OND: FR - NL

Bouwend op het ritme van de seizoenen verhaalt Bertolucci de Italiaanse geschiedenis van 1900 tot 1945. Twee kinderen worden geboren op de sterfdag van Verdi, één in het gezin van een landeigenaar, één bij zijn pachter, en groeien samen op. Aan de hand van hun levens en liefdes in de landstreek Emilia maakt de kijker de arbeidersstrijd mee, WO I, de opkomst van marxisme en fascisme. Ondanks ideologische vereenvoudiging een groots lyrisch kijkspel, met een onversaagde Sutherland als doortrapte fascist.

image
Woensdag 09.10 21:15 LEDOUX Cart

Donald Sutherland

1900 II
Novecento II
  • Bernardo Bertolucci, Italië, Frankrijk, BRD 1976 ⁄ Robert De Niro, Gérard Depardieu, Burt Lancaster, Donald Sutherland ⁄ kleur ⁄ 151' ⁄ OND: FR - NL

Tweede luik van Bertolucci’s epos. In een epische flashback-structuur, met een briljant cinematografisch lyrisme en revolutionair zwart-witdenken dat aan de grote Sovjetcinema doet denken, schildert Bertolucci het wel en wee van het communisme op het Italiaanse platteland, van 1900 tot 1945. Sutherland als doortrapte fascist.

image
Vrijdag 11.10 21:00 LEDOUX Cart
Donderdag 17.10 15:00 LEDOUX Cart

Donald Sutherland

Le Casanova de Fellini
Il Casanova di Federico Fellini
  • Federico Fellini, Italië 1976 ⁄ Donald Sutherland, Tina Aumont, Cicely Browne ⁄ kleur ⁄ 152' ⁄ OND: FR

Sutherland tot surreële hoogten geregisseerd door maestro Fellini die de ijdeltuit als spiegel neemt waarin eigen obsessies omtrent de vallen der seksualiteit worden gereflecteerd/geëxploreerd.

image
Zaterdag 12.10 21:15 LEDOUX Cart
Dinsdag 15.10 19:00 LEDOUX Cart

Donald Sutherland

L’Invasion des profanateurs
Invasion of the Body Snatchers
  • Philip Kaufman, USA 1978 ⁄ Donald Sutherland, Brooke Adams, Jeff Goldblum ⁄ kleur ⁄ 110' ⁄ OND: FR - NL

Deze schitterende remake van Siegels geniale nachtmerrie verlegt de invasie van de lichamen overnemende aliens naar een grootstad (San Francisco), waar de paranoia extra aanzwelt. Sutherland is een van de weinigen die de invasie probeert te stoppen.

image
Zondag 13.10 20:00 PLATEAU Cart
Woensdag 16.10 20:00 PLATEAU Cart
Vrijdag 18.10 18:00 PLATEAU Cart
Woensdag 23.10 18:00 PLATEAU Cart

Donald Sutherland

Des gens comme les autres
Ordinary People
  • Robert Redford, USA 1980 ⁄ Donald Sutherland, Mary Tyler Moore, Judd Hirsch ⁄ kleur ⁄ 123' ⁄ OND: FR - NL

Robert Redfords regiedebuut is een keurig psychodrama over een Amerikaanse familie ("gewone mensen") na de dood van de ene zoon en de instorting van de andere. Een acteursfilm met Sutherland als de vader.

image
Maandag 14.10 21:00 LEDOUX Cart

Donald Sutherland

L’Arme à l’œil
Eye of the Needle
  • Richard Marquand, UK, USA 1981 ⁄ Donald Sutherland, Stephen MacKenna, Kate Nelligan ⁄ kleur ⁄ 111' ⁄ OND: FR - NL

Sutherland als een Duitse spion in het Verenigd Koninkrijk die tijdens WO II geïsoleerd raakt op een bijna verlaten eiland voor de Schotse kust. De spanning stijgt als hij iets begint met een gehuwde vrouw.

image
Zondag 20.10 21:00 LEDOUX Cart

Donald Sutherland

Révolution
Revolution
Revolution
  • Hugh Hudson, UK, Noorwegen 1985 ⁄ Al Pacino, Donald Sutherland, Nastassja Kinski ⁄ kleur ⁄ 123' ⁄ OND: FR - NL

De Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog en de strijd tegen de Britten bekeken vanuit de onderbuik van de samenleving, gecentreerd rond een vader die op zoek gaat naar zijn 14-jarige zoon in het leger. Sutherland speelt een Britse sergeant.

image
Maandag 21.10 20:00 PLATEAU Cart
Vrijdag 25.10 20:00 PLATEAU Cart

Donald Sutherland

Haute sécurité
Lock Up
  • John Flynn, USA 1989 ⁄ Sylvester Stallone, Donald Sutherland, John Amos ⁄ kleur ⁄ 108' ⁄ OND: FR - NL

John Flynn, gespecialiseerd in bikkelharde misdaadfilms, regisseerde Sylvester Stallone in dit gevangenisdrama. Stallone vertolkt een veroordeelde die het bloed onder de nagels vandaan gehaald wordt door een gemene directeur (Sutherland).

image
Dinsdag 22.10 20:15 PLATEAU Cart
Zaterdag 26.10 18:00 PLATEAU Cart

Donald Sutherland

Une saison blanche et sèche
A Dry White Season
  • Euzhan Palcy, USA 1989 ⁄ Donald Sutherland, Janet Suzman, Zakes Mokae ⁄ kleur ⁄ 106' ⁄ OND: FR - NL

Zuid-Afrika, 1976. Sutherland als een leraar bij wie, na het onrechtvaardig behandelen van zijn zwarte tuinman door de politie, een politiek bewustzijn opbloeit dat zich vertaalt in een almaar groeiend protest tegen de apartheid.

image
Zondag 27.10 19:00 LEDOUX Cart
Vrijdag 01.11 19:00 LEDOUX Cart

Donald Sutherland

JFK
  • Oliver Stone, USA, Frankrijk 1991 ⁄ Kevin Costner, Gary Oldman, Jack Lemmon, Donald Sutherland ⁄ 188' ⁄ OND: FR - NL

Stones hypercontroversiële meesterwerk over de coup d'état achter de moord op de Amerikaanse president-martelaar John F. Kennedy. Een virtuoos gemonteerde beeldenorkaan waarin feit en gissing samenwervelen tot de ultieme paranoïde politieke thriller. Sutherland in een cruciale bijrol als Mr. X.

image
Maandag 28.10 19:00 LEDOUX Cart
Zaterdag 02.11 21:00 LEDOUX Cart

Donald Sutherland

Cerro Torre, le cri de la roche
Cerro Torre: Schrei aus Stein
  • Werner Herzog, Duitsland, Frankrijk, Canada, Italië, Argentinië 1991 ⁄ Vittorio Mezzogiorno, Stefan Glowacz, Donald Sutherland ⁄ kleur ⁄ 95' ⁄ OND: FR - NL

De in hallucinante beelden gevatte beklimming van een Patagonische granieten reus vormt de ademrovende inzet van een psychoduel tussen een cynische alpinist en een branieschoppend klimtalent. Sutheland als de journalist die hen vergezelt.

image
Dinsdag 29.10 21:00 LEDOUX Cart

Donald Sutherland

Les Maîtres du monde
The Puppet Masters
  • Stuart Orme, USA 1994 ⁄ Donald Sutherland, Eric Thal, Julie Warner ⁄ kleur ⁄ 109' ⁄ OND: FR - NL

Des agents gouvernementaux enquêtent surl’apparition d’un OVNI, et découvrent rapidementune colonie d'extra-terrestres capable de posséderles corps humains. Une intrigue très similaire à cellede L’Invasion des profanateurs, mais basé sur unroman datant de 1951 par Robert A. Heinlein.

image
Woensdag 30.10 20:15 PLATEAU Cart
Zondag 03.11 18:00 PLATEAU Cart

Donald Sutherland

Alerte !
Outbreak
  • Wolfgang Petersen, USA 1995 ⁄ Dustin Hoffman, Rene Russo, Morgan Freeman ⁄ kleur ⁄ 127' ⁄ OND: FR - NL

In een race tegen de tijd proberen legerartsen een middel te vinden om de uitbraak van het (fictieve) motabavirus te verhinderen dat uit Zaïre de VS bereikt heeft. Sutherland als een generaal met snode plannen. Ten tijde van de release was er in Zaïre … een uitbraak van het ebolavirus.

image
Donderdag 31.10 20:00 PLATEAU Cart
Zaterdag 09.11 18:00 PLATEAU Cart

Donald Sutherland

Citizen X
  • Chris Gerolmo, USA 1995 ⁄ Stephen Rea, Donald Sutherland, Max von Sydow ⁄ kleur ⁄ 102' ⁄ OND: FR - NL

Een gefictionaliseerde kijk op de jacht op de Sovjet seriemoordenaar Andrej Tsjikatilo. Maar evenzeer een verslag van de bureaucratie die de onderzoekers (Sutherland is hun commandant) tijdens hun zoektocht tegenwerkt.

image
Maandag 04.11 18:00 PLATEAU Cart
Zondag 10.11 20:00 PLATEAU Cart

Donald Sutherland

Virus
  • John Bruno, USA, Japan, Duitsland 1998 ⁄ Jamie Lee Curtis, William Baldwin, Donald Sutherland ⁄ kleur ⁄ 99' ⁄ OND: FR - NL

John Bruno, een specialist in visuele effecten die in de jaren 1990 intens met James Cameron werkte, debuteerde met deze sciencefiction-horror over een buitenaardse levensvorm die de mensheid tot slaaf wil maken. Sutherland als een op geld beluste sleepbootkapitein.

image
Woensdag 06.11 21:00 LEDOUX Cart

Donald Sutherland

Space Cowboys
  • Clint Eastwood, USA, Australië 2000 ⁄ Clint Eastwood, Tommy Lee Jones, Donald Sutherland ⁄ kleur ⁄ 130' ⁄ OND: FR - NL

Boys will be (space cow)boys: vier gepasseerde kandidaat-astronauten (onder andere Sutherland) krijgen op latere leeftijd nog de kans op een ruimtereis. Een avonturenfilm met een voor Eastwoods doen opvallend komisch cachet.

image
Maandag 11.11 21:00 LEDOUX Cart

Donald Sutherland

An American Haunting
  • Courtney Solomon, UK, Canada, Roemenië, USA 2005 ⁄ Donald Sutherland, Sissy Spacek, James D'Arcy ⁄ kleur ⁄ 90' ⁄ OND: FR - NL

Efficiënte horrorthriller, schatplichtig aan Poltergeist en The Exorcist, over woekeraar John Bell (Sutherland die er als een levend spook bij loopt) wiens huis geplaagd wordt door een geest die het op zijn tienerdochter Betsy gemunt heeft.

image
Woensdag 13.11 19:00 LEDOUX Cart

Donald Sutherland

Hunger Games
The Hunger Games
  • Gary Ross, USA 2012 ⁄ Jennifer Lawrence, Donald Sutherland, Josh Hutcherson ⁄ kleur ⁄ 142' ⁄ OND: NL - FR

In de dystopische maatschappij van The Hunger Games worden brood en spelen via televisie verspreid: tieners die elkaar tot de dood moeten bestrijden. Als president Coriolanus Snow werd Sutherland op zijn 77e ontdekt door een nieuw publiek.

image
Zondag 01.09 20:00 PLATEAU Cart
Donderdag 05.09 18:00 PLATEAU Cart

Donald Sutherland

The Bedford Incident
  • James B. Harris, UK 1965 ⁄ Richard Widmark, Sidney Poitier, James MacArthur, Donald Sutherland ⁄ ZW ⁄ 102' ⁄ V: EN ⁄ OND:  —

Een journalist mag in volle Koude Oorlog-hysterie meevaren op een marineschip dat jacht maakt op een Sovjet-onderzeeër, onder het bevel van een rabiate ijzervreter. Een van de eerste, nog erg kleine rollen van Sutherland als verpleger.

image
Maandag 02.09 21:00 LEDOUX Cart

Donald Sutherland

Les Douze Salopards
The Dirty Dozen
  • Robert Aldrich, USA, UK 1967 ⁄ Lee Marvin, Ernest Borgnine, Charles Bronson, Donald Sutherland ⁄ kleur ⁄ 150' ⁄ OND: FR

Twaalf boeven, waaronder Sutherland, die #2 vertolkt, krijgen aan het einde van WO II de kans om zich te rehabiliteren onder commando van majoor Lee Marvin. Die slaagt erin ze individueel en collectief op te laden. Cinema met een hoog testosterongehalte.

image
Dinsdag 03.09 20:00 PLATEAU Cart
Zondag 08.09 18:00 PLATEAU Cart

Donald Sutherland

Le Roi Œdipe
Oedipus the King
  • Philip Saville, UK 1967 ⁄ Christopher Plummer, Lilli Palmer, Orson Welles, Donald Sutherland ⁄ kleur ⁄ 97' ⁄ OND: FR - NL

De tragedie van Sophocles gedraaid temidden de ruïnes van het amfitheater in het Griekse Dodona. Een bewust theatrale adaptatie, trouw aan de tekst, met Sutherland als de koorleider.

image
Vrijdag 06.09 20:00 PLATEAU Cart
Woensdag 11.09 18:00 PLATEAU Cart

Donald Sutherland

Interlude
  • Kevin Billington, UK 1968 ⁄ Oskar Werner, Barbara Ferris, Virginia Maskell, Donald Sutherland ⁄ kleur ⁄ 112' ⁄ OND: FR - NL

Na When Tomorrow Comes van John M. Stahl en Interlude van Douglas Sirk een nieuwe variant op hetzelfde thema: tijdens een sabbatjaar raakt een gehuwde componist-dirigent verliefd op een jonge journaliste. Een verhaal van aantrekken en afstoten. Met Sutherland als lispelende, onhandige familievriend.

image
Zaterdag 07.09 19:15 LEDOUX Cart

Donald Sutherland

M*A*S*H
  • Robert Altman, USA 1970 ⁄ Donald Sutherland, Elliott Gould, Tom Skerritt ⁄ kleur ⁄ 115' ⁄ OND: FR - NL

Een mobiel hospitaal in Korea met krankjoreme chirurgen, onder andere Sutherland in zijn eerste hoofdrol, die het cynisme van de oorlog met verbaal cynisme bevechten. Een venijnige, anarchistische antioorlogssatire.

image
Dinsdag 10.09 21:00 LEDOUX Cart

Donald Sutherland

De l’or pour les braves
Kelly’s Heroes
  • Brian G. Hutton, USA, Joegoslavië 1970 ⁄ Clint Eastwood, Telly Savalas, Donald Sutherland ⁄ kleur ⁄ 140' ⁄ OND: FR - NL

Drie Amerikaanse soldaten (o.a. Sutherland) willen aan het einde van WO II een goudschat veroveren in door Duitsland bezet Frankrijk. Een combinatie van oorlogs- en gangsteravonturen waarin Eastwood de Italiaanse westerns waarmee hij beroemd werd parodieert.

image
Zondag 15.09 19:00 LEDOUX Cart

Donald Sutherland

Klute
  • Alan J. Pakula, USA 1971 ⁄ Jane Fonda, Donald Sutherland, Charles Cioffi ⁄ kleur ⁄ 111' ⁄ OND: FR - NL

Deze update van de jaren 1940 film noir is een van de meer intrigerende paranoiathrillers uit de jaren 1970, met Sutherland als detective die een verhouding heeft met de prostituee die hem naar een vermiste persoon kan leiden.