RENDEZ-VOUS

B tot Z

Maart: SCANDINAVIAN SINS: DANISH SMUT

Zweden mag dan wel de pionier zijn van het in beeld brengen van bloot op het grote scherm, Denemarken volgde Zweden op de voet maar ging altijd een stapje verder. Door eerder dan hun Zweedse buren alle censuur in 1969 af te schaffen, zette Denemarken de deur wagenwijd open voor allerlei onzedelijkheden op de lokale filmschermen en dit niet veilig opgeborgen in een apart seksfilmcircuit, maar wel in premièrebioscopen in de hoofdstraten van hun steden. Jarenlang werden er een aantal succesvolle seksfilmseries in de zalen uitgebracht, zoals de zogenaamde Bedside-films, razend populaire Jerry Lewis-achtige komedies maar dan met blote borsten en billen. De filmmaatschappij Happy Film kopieerde de formule maar dan wel met meer expliciete seks. Van de Zodiac-serie werden er zes gemaakt, In the Sign of The Virgin was de eerste in de reeks. We vertonen deze op een originele Amerikaanse 35mm-kopie met de alternatieve titel Danish Pastries, zonder de paar minuten hardcore shots, maar wel met genoeg variëteit en suggestiviteit om een gemiddeld hoofd op hol te doen slaan. Naast deze reeksen produceerde en exporteerde Denemarken in die jaren een enorme hoeveelheid obsceniteiten en vunzigheden. Daarvan is de film The Sinful Dwarf toch wel één van de meer scabreuze hoogte- of dieptepunten: een fascinerend decadent product van een kort tijdperk waar zogezegd alles kon en mocht vertoond worden in de bioscoop. Hier te zien in een nieuw gerestaureerde en zijn ongecensureerde internationale versie.

April: Sharks

Na het fenomenale succes van Jaws begonnen de producers van Universal met het maken van een direct vervolg op Spielbergs film, wetende dat anderen zouden voortbouwen op het succes van de eerste film. Mako: The Jaws of Death, was slechts één jaar na het origineel en twee jaar voor het vervolg, een van de eerste films die de sprong waagde!

Na de hel die Spielberg doormaakte met zijn mechanische haai, geeft deze bescheiden B-film de voorkeur aan het filmen met echte haaien en maakt daar zijn verkoopargument van! Mako is zijn tijd ver vooruit en gaat in tegen alle sharksploitation, aangezien de haaien de goeden zijn en de mensen de slechten. Tot slot onderscheidt de film zich ook door zijn maffe concept, waarin de held, uitgerust met een beschermend medaillon, een telepathische connectie heeft met de haaien en met hen communiceert zodat ze wraak kunnen nemen op hun menselijke onderdrukkers!

Jaws 2 is daarentegen veel soberder en doet denken aan de slasherfilm die toen in de mode was, met jonge tieners die door de haai worden gedood zodra ze van het rechte pad afdwalen. Afgezien van dit puriteinse en moralistische aspect is de film echte haaienporno vergeleken met de eerste: de Franse regisseur Jeannot Szwarc is gul als het gaat om de verschijningen van de haai op het scherm en inventief in de situaties waarbij hij zijn slachtoffers aanvalt. Dit is dan ook het beste vervolg uit een saga die steeds dieper en dieper zou zinken …

Mei: Supernatural Slasher

In 1984 gaf Wes Craven het slashergenre een nieuwe dimensie door bovennatuurlijke elementen te integreren in A Nightmare on Elm Street. De boogeyman Freddy Krueger sluipt de nachtmerries van zijn slachtoffers binnen en vermoordt ze zowel in hun dromen als in de werkelijkheid. Deze originele benadering maakt een blijvende indruk en de avonturen van Freddy Krueger groeien uit tot een uiterst lucratieve franchise.

A Nightmare on Elm Street Part 4 - The Dream Master, het vierde opus in de saga, is het grootste commerciële succes uit de reeks en tevens de gekste film. De regisseur, Renny Harlin (Prison, Die Hard 2…) profiteerde van een scenaristenstaking om een krankzinnig scenario af te leveren waarin een hond uit de onderwereld vuur urineert om Freddy weer tot leven te wekken. Dit is nog maar het begin van een reeks maffe scènes met Twilight Zone-loops, karate, kakkerlakvrouwen en pizza’s met mensenhoofden. Kortom, een waar festival dat het stripverhaalaspect van de vorige film (A Nightmare on Elm Street Part 3 - Dream Warriors) tot het uiterste doorvoert!

De avonturen van Freddy inspireerde een aantal andere fantastische slashers, waaronder Candyman… en I, Madman, waarin het personage van een gekke dokter uit een horrorroman ontsnapt en wandaden begaat in de omgeving van een gepassioneerde lezeres. De film won de grote prijs op het Festival van de Fantastische Film van Avoriaz en blijft het hoogtepunt in de carrière van Tibor Takacs, ook bekend van The Gate.





In samenwerking met

image
Vrijdag 26.04 19:00 LEDOUX Cart

B tot Z

Les Mâchoires infernales
Mako: The Jaws Of Death
  • William Grefe, USA 1976 ⁄ Richard Jaeckel, Jennifer Bishop, Harold Sakata ⁄ kleur ⁄ 89' ⁄ OND: FR - NL

Op de Filippijnen ontdekt een badmeester dat hij een telepathische band heeft met Mako-haaien en hij gebruikt ze om iedereen te doden die probeert hen kwaad te doen. Een van de eerste knettergekke ersatz Jaws-films!

 + INTRO 

image
Vrijdag 26.04 21:00 LEDOUX Cart

B tot Z

Les Dents de la mer, 2ᵉ partie
Jaws 2
  • Jeannot Szwarc, USA 1978 ⁄ Roy Scheider, Lorraine Gary, Murray Hamilton ⁄ kleur ⁄ 116' ⁄ OND: FR - NL

Politiechef Martin Brody, getraumatiseerd door de gebeurtenissen in de eerste Jaws-film, leeft in angst voor een nieuwe haaienaanval, terwijl zijn hebzuchtige medeburgers geobsedeerd zijn door toerisme en vastgoedontwikkeling. Totdat een nieuwe killerhaai opnieuw een ravage aanricht!

image
Vrijdag 31.05 19:00 LEDOUX Cart

B tot Z
Supernatural Slasher

Le Cauchemar de Freddy
A Nightmare on Elm Street 4: The Dream Master
  • Renny Harlin, USA 1988 ⁄ Robert Englund, Tuesday Knight, Andras Jones ⁄ kleur ⁄ 93' ⁄ OND: FR - NL

De boeman Freddy Krueger herrijst uit zijn as om te spoken in de nachtmerries van een nieuwe groep tieners. Een van de meest inventieve en leuke films uit

 + INTRO 

image
Vrijdag 31.05 21:00 LEDOUX Cart

B tot Z
Supernatural Slasher

Lectures diaboliques
I, Madman
  • Tibor Takacs, USA, Canada 1989 ⁄ Jenny Wright, Clayton Rohner, Randall William Cook ⁄ kleur ⁄ 89' ⁄ OND: FR - NL

Virginia is fan van oude griezelromans met een gekke dokter als hoofdpersonage. Die dokter lijkt in het echt tot leven te komen en vermoordt verschillende mensen uit haar omgeving. Een volwassen slasher met een betoverende sfeer die doet denken aan film noirs.