EXPO’s

Lucile Desamory

Affiches Lucile Desamory

Zeven affiches van films…

Lucile Desamory



Zeven affiches van films die inhaken op haar werk en op het filmprogramma kunnen dus worden bewonderd voordat de films zelfs in onze zalen te zien zijn:

Télé Réalité
Lucile Desamory
vrijdag 05.05 - 19h
In aanwezigheid van Lucile Desamory en (via zoom) Gustave Fundi en Glodie Mubikay
Télé Réalité, Lucile Desamory  © Lucile Desamory
Le Roi, La Vache et le Bananier
Mweze Ngangura
zondag 07.05 - 19h
In aanwezigheid van Lucile Desamory en Mweze Ngangura
Wanda
Barbara Loden
maandag 08.05 - 19h
The Hitch-Hiker
Ida Lupino
woensdag 10.05 - 19h
Bildnis einer Trinkerin
Ulrike Ottinger
dinsdag 16.05 - 21h30
Dersu Uzala
Akira Kurosawa
maandag 22.05 - 21h
Simone Barbès ou la vertu
Marie-Claude Treilhou
dinsdag 23.05 - 19h

"Voor dit programma koos ik films waarvan de thema’s of de artistieke benadering met de mijne resoneren. Deze werkwijze leek me het verleidelijkst omdat ik als adolescent veel tijd heb doorgebracht in het filmmuseum. Daar heb ik mijn eerste cruciale cinematografische impressies beleefd. Ik zet dit programma graag in de schijnwerpers door drie films naar voren te schuiven. The Hitch-Hiker van Ida Lupino is de beste film noir van de jaren 1950. De explosieve kracht ervan schuilt zowel in het krachtige regisseerwerk als in het vrouwelijke perspectief op een mannelijke wereld. Voor haar film Western werkte Valeska Grisebach met een vrouwelijke filmploeg terwijl we op het scherm bijna uitsluitend mannen zien. De niet-professionele acteurs zijn Duitse bouwvakkers en de lokale bevolking van het Bulgaarse dorp. Dersu Uzala is een film over een diepgaande vriendschap die de grenzen van de sociale conventies overschrijdt, maar er ook door faalt. Ook is het een film over het Russische kolonialisme in een Siberië dat gekenmerkt wordt door sjamanisme.

Doorheen dit programma hebben we mijn films geplaatst. Mijn langspeelfilms ABRACADABRA en Télé Réalité zijn de belangrijkste. Na de première op de Berlinale in 2020 zal Téle Réalité, gecoregisseerd met de Congolese filmmakers Glodie Mubikay en Gustave Fundi, eindelijk getoond worden in België, in aanwezigheid van de regisseurs. De film werd gemaakt door filmploegen die in de Democratische Republiek Congo en in België onafhankelijk van elkaar werkten. We hebben elkaar pas ontmoet na het draaien. De film creëert een tunnel, opent andere manieren van engagement, een telepathisch kanaal. De werkwijze anticipeerde wat we tijdens de pandemie hebben beleefd: het telewerk. ABRACADABRA, geschreven samen met schrijver Damien Desamory, is een spookfilm gebaseerd op onze kindertijd in Emmaus-La Poudrière. Deze spoken van het verleden zijn emoties die zich van zichzelf proberen te bevrijden via de cinema.”

Lucile Desamory


Tentoonstelling
Gratis toegang
05.05 > 27.05 2023
CINEMATEK