EXPO’s

Günter Peter Straschek

Militante film en filmemigratie uit nazi-Duitsland

Militante film en filmemigratie uit nazi-Duitsland

van Günter Peter Straschek

Günter Peter Straschek (1942-2009) was een cineast, politiek actief in de protestbeweging van 1968, historicus en werd beschouwd als de grootste expert betreffende ‘filmemigratie uit nazi- Duitsland ‘. Dat was ook de titel van zijn vijf uur durende televisiereeks (1975) die vier decennia lang onaangeroerd in de archieven van een Duitse televiezender lag. Hij maakte deel uit van de eerste generatie filmstudenten aan de legendarische Deutsche Film- und Fernsehakademie Berlin (Duitse Film- en Televisie-akademie in Berlijn) waar hij, naast medestudenten zoals Harun Farocki bvb, in de jaren 1960 drie kortfilms maakte. Zijn cinema staat zeer dicht bij de esthetiek van Bertolt Brecht en de cinema van het echtpaar Straub/Huillet.

CINEMATEK en het Goethe-Institut Brussel bieden met deze tentoonstelling over Strachek de kans om -voor het eerst in België- zijn films te ontdekken samen met de films van zijn collega’s van de 1968 generatie. Er wordt exclusief archiefmateriaal zoals scripts en voorbereidende documenten voor de filmopnames tentoongesteld. Een ander deel van de tentoonstelling legt de focus op het onderzoekswerk van Straschek over de emigratie van filmprofessionelen uit nazi-Duitsland naar Hollywood. Er worden verschillende archiefdocumenten getoond. Deze tentoonstelling begeleidt een reeks filmvertoningen in de zalen met films van enkele van de grote namen van de filmemigratie : Fritz Lang, Billy Wilder of Douglas Sirk.

In samenwerking met het Goethe-Institut.

Tijdens de Museum Nocturnes op 02.06 laat een gespecialiseerde gids je het werk van deze grote filmmaker, die bijna 40 jaar onzichtbaar was, ontdekken!



EXPO
Gratis toegang
25.05.2022 > 20.06.2022
FOYER CINEMATEK