CLASSICS & ANTHOLOGIES

Het Zilveren Scherm

HET ZILVEREN SCHERM brengt de populaire cinema van weleer opnieuw tot leven. Klassiekers uit heel de wereld. Meeslepende verhalen met onvergetelijke scènes waarin alle geliefde acteurs en actrices van toen schitteren. Cinema zoals het moet beleefd worden: beeld en klank via pellicule geprojecteerd op een groot scherm in een comfortabele zaal. Met, indien de lengte van de hoofdfilm het toelaat, een zorgvuldig geselecteerde voorfilm: een trailer, een tekenfilm, een bioscoopjournaal of een documentaire, om de periode waaruit de film dateert tot leven te brengen.

image
Donderdag 19.09 15:00 LEDOUX Cart

Het Zilveren Scherm

Écrit sur du vent
Written on the Wind
  • Douglas Sirk, USA 1956 ⁄ Rock Hudson, Lauren Bacall, Robert Stack ⁄ kleur ⁄ 99' ⁄ OND: FR - NL

Een visueel exuberant melodrama van Douglas Sirk met Robert Stack als een rijke, zelfdestructieve playboy, impulsief gehuwd met Lauren Bacalls personage, die samen met zijn hyperseksuele zus zijn omgeving terroriseert.

image
Donderdag 26.09 15:00 LEDOUX Cart

Vier generaties van dezelfde Franse familie tijdens drie oorlogen tegen Duitsland. Duvivier draaide deze antinazifilm in de Victorinestudios te Nice tijdens de eerste maanden van WO II, maar de film werd pas na de oorlog uitgebracht. Voorafgegaan door La Machine à refaire la vie van dezelfde regisseur.

image
Donderdag 03.10 15:00 LEDOUX Cart

Het Zilveren Scherm

Cabaret
  • Bob Fosse, USA 1972 ⁄ Liza Minnelli, Michael York, Helmut Griem ⁄ kleur ⁄ 123' ⁄ OND: FR - NL

Deze onconventionele verfilming van de sociaalkritische Broadwayhit plaatst het decadente Berlijnse variétéleven tegen het opkomende nazisme. Liza Minnelli danst en zingt de rol van haar leven.

image
Donderdag 10.10 15:00 LEDOUX Cart

Het Zilveren Scherm

La Femme de tout le monde
La signora di tutti
  • Max Ophüls, Italië 1934 ⁄ Isa Miranda, Memo Benassi, Tatyana Pavlova ⁄ ZW ⁄ 89' ⁄ OND: FR - NL

Het sombere, briljant geregisseerde verhaal (naar Salvatore Gotta) van Gabriella Murge, een femme fatale die na heel wat liefdesverderf "la signora di tutti" wordt, de gevierde actrice Gaby Doriot.

image
Donderdag 17.10 15:00 LEDOUX Cart

Het Zilveren Scherm

Le Casanova de Fellini
Il Casanova di Federico Fellini
  • Federico Fellini, Italië 1976 ⁄ Donald Sutherland, Tina Aumont, Cicely Browne ⁄ kleur ⁄ 152' ⁄ OND: FR

Sutherland tot surreële hoogten geregisseerd door maestro Fellini die de ijdeltuit als spiegel neemt waarin eigen obsessies omtrent de vallen der seksualiteit worden gereflecteerd/geëxploreerd.

image
Donderdag 07.11 15:00 LEDOUX Cart

Het Zilveren Scherm

Identification d’une femme
Identification of a Woman
Identificazione di una donna
  • Michelangelo Antonioni, Italië, Frankrijk 1982 ⁄ Tomas Milian, Daniela Silverio, Christine Boisson ⁄ kleur ⁄ 128' ⁄ OND: FR - NL

Een regisseur zoekt stof voor een film over de ideale vrouw én een nieuwe vrouw in zijn leven, maar eindigt met een ruimte-epos. Een lust voor het oog en het brein, dit laatste meesterwerk van de apostel der vervreemding.

image
Donderdag 14.11 15:00 LEDOUX Cart

Het Zilveren Scherm

À l’angle du monde
Een uithoek van de wereld
The Edge of the World
  • Michael Powell, UK 1937 ⁄ Niall MacGinnis, Belle Chrystall, John Laurie ⁄ ZW ⁄ 77' ⁄ OND: FR - NL

De rand van de wereld is een Schots eiland van de Buiten-Hebriden dat langzaam leegloopt. Maar een deel van de inwoners weigert te vertrekken en verdedigt tradities eigen aan de plek. Na een reeks quota quickies, de eerste belangrijke film van Michael Powell.

image
Donderdag 21.11 15:00 LEDOUX Cart

Het Zilveren Scherm

Le Grand Embouteillage
Traffic Jam
L’ingorgo
  • Luigi Comencini, Italië, Frankrijk 1979 ⁄ Alberto Sordi, Annie Girardot, Fernando Rey ⁄ kleur ⁄ 111' ⁄ OND: FR - NL

Bijtende ecologische satire die zich gedurende een etmaal in een monsterfile afspeelt op de ringweg rond Rome. De file en de uiteenlopende personages zijn een metafoor voor de Italiaanse maatschappij.

image
Donderdag 28.11 15:00 LEDOUX Cart

Het Zilveren Scherm

Montparnasse 19
  • Jacques Becker, Max Ophüls, Frankrijk, Italië 1958 ⁄ Gérard Philipe, Lilli Palmer, Anouk Aimée ⁄ ZW ⁄ 106' ⁄ OND: NL

Het laatste levensjaar van schilder Modigliani, die op z'n 35ste overleed, wordt vertolkt door Gérard Philipe die nauwelijks een jaar ouder werd dan de schilder. Ophüls bereidde de film voor, maar stierf voor de opnamen startten.

image
Donderdag 05.09 15:00 LEDOUX Cart

Het Zilveren Scherm

La Prisonnière du désert
The Searchers
The Searchers
  • John Ford, USA 1956 ⁄ John Wayne, Jeffrey Hunter, Vera Miles, Natalie Wood ⁄ kleur ⁄ 114' ⁄ OND: NL - FR

De meest moderne van Fords westerns, met zijn complexe antiheld, staalharde actie en zielsmooie picturale landschapsfotografie. Een magistrale Wayne is de obsessieve, racistische wreker in wie tegelijk goed en kwaad huist.

image
Donderdag 12.09 15:00 LEDOUX Cart

Het Zilveren Scherm

Playtime
  • Jacques Tati, Frankrijk 1967 ⁄ Jacques Tati ⁄ kleur ⁄ 124' ⁄ V: FR ⁄ OND:  —

De groothartige Hulot belandt alweer in een voor hem onleefbare moderne biotoop: een futuristisch Parijs van glas, staal en wagens. Voor velen is dit Tati's meesterwerk, door de observatiehumor, de geniale beeldvoering en de onweerstaanbare geluidjes.