ARTISTS IN FOCUS

Fort Beau

“En toen zei ik: c’est fort beau. Dat is niet mijn taal, dat zijn niet mijn woorden. Alsof een ander sprak door mijn mond. En misschien was het wel die verplaatsing in de ander (of van de ander in mij) die ik nodig had om te spreken over schoonheid.

Fort Beau is een verhaal van beginnen en eindes, een transitie, waar dingen anders worden. Bas Jan Ader en Ron Vawter (en een beetje Jacques Derrida en Sharon Lockhart) zetten me midden in het einde. Manon de Boer leidt me naar het begin. Sirah Foighel Brutmann en Eitan Efrat (en Jean-Luc Godard, Emily Jacir, Herman Asselberghs en Els Opsomer) kijken naar de realiteit achter de schoonheid (in Israël) en de schoonheid achter de realiteit (voor de Palestijnen). Met Dan Graham zoek ik naar wat jongeren van toen verbindt met jongeren van nu. En Derek Jarman neemt me mee naar een pandemie die geen onmiddellijke actie verdiende van overheden waar ook ter wereld.

Zo wordt Fort Beau een korte geschiedenis van een lange eeuwwisseling.”

Pieter Van Bogaert

Voorafgaand aan dit programma loopt in De Mark-ten Fort Beau: een reeks ontmoetingen rond kunst, filosofie & politiek (16.04-21.05, voertaal Nederlands). Meer info en inschrijvingen: www.demarkten.be


Alle voorstellingen zullen worden ingeleid in het Engels door Pieter Van Bogaert.Met steun van


Met de financiële bijdrage van

image
Zaterdag 25.05 17:00 LEDOUX Cart

Fort Beau

An Experiment in Leisure
  • Manon de Boer, België 2016 ⁄ kleur ⁄ 32' ⁄ OND: EN

Mijn zicht op Fort Beau. Een landschap om naar te kijken, te luisteren, je in te verliezen, gaat over in gesprekken over de goede omstandigheden om te werken en te leven – over de grens tussen leven en werk. Een film als leidraad bij beide installaties van de Boer in de foyer: Maud Capturing the Light ‘On a Clear Day’ en The Untroubled Mind.

Voorstelling ingeleid in het Engels door Pieter Van Bogaert.

 + INTRO 

image
Zaterdag 25.05 19:00 LEDOUX Cart

Mijn zicht op Fort Beau (bis). Lockhart maakt één lange opname van de Gotlandse kust bij valavond. Zes vrouwen met zaklampen zoeken in het struikgewas. Maar het miraculeuze speelt zich elders af. Leslie Thornton verzorgde de visuals voor de laatste voorstelling van Ron Vawter in het Kaaitheater. Na zijn dood maakt ze dit zeer persoonlijke portret van een zeer bijzondere acteur die u ook aan het werk kan zien in het fragment van Fish Story in de foyer, naast de showreel met werk van Bas Jan Ader.

Voorstelling ingeleid in het Engels door Pieter Van Bogaert.

 + INTRO 

image
Zaterdag 25.05 21:00 LEDOUX Cart

Een drieluik over wat mensen bij elkaar brengt: zoeken naar het verleden achter het monument van de Israëlische architect Dani Karavan voor de stichters van Tel Aviv; kijken naar de toekomst bij het monument van dezelfde kunstenaar voor Walter Benjamin in Portbou; een hommage aan hun vriend en filmmaker Sébastien Koeppel. Een ode aan het filmmaken met knipogen naar Brakhage en Sharits. In de foyer staat Seemingly Still, de LP in samenwerking met Laszlo Umbreit.

Voorstelling ingeleid in het Engels door Pieter Van Bogaert.

 + INTRO 

image
Zondag 26.05 15:00 LEDOUX Cart

Fort Beau

Our music
Notre musique
  • Jean-Luc Godard, Zwitserland, Frankrijk 2004 ⁄ kleur ⁄ 80' ⁄ V: FR ⁄ OND: —

Wat mensen bij elkaar brengt (bis). Geïnspireerd door de Divina Comedia maakt Godard een film in drie delen: Hel, Vagevuur, Paradijs. Zoals veel latere films van Godard is ook deze een imago mundi. Israël-Palestina staat in het centrum. Maar de opnames gebeuren in een door oorlog verwoest Sarajevo.

Voorstelling ingeleid in het Engels door Pieter Van Bogaert.

 + INTRO 

image
Zondag 26.05 17:00 LEDOUX Cart

Imago mundi (bis). Asselberghs toont mensen en plaatsen – in New York, Brussel, Tel Aviv, Ramallah of Portbou – als een herhaling van vage gelijkenissen. Hij filmt na de feiten. Jacir filmt vóór de feiten en vraagt de Israëlische architect Eyal Weizman van Forensic Architecture een onderzoek te starten naar een misdaad die nog moet komen, vertrekkend van de traangascapsules in haar tuin in Bethlehem. In de foyer speelt Els Opsomers i_movie, gemaakt na haar verblijf in bezet Palestina.

Voorstelling ingeleid in het Engels door Pieter Van Bogaert.

 + INTRO 

image
Zondag 26.05 19:00 LEDOUX Cart

Waarom Rock My Religion? Omdat ik zoek naar een verband tussen het no future toen en het you stole our future vandaag. Over achttien zijn toen en nu. Wat is anders? Waarom Sunset to Sunrise? Omdat dat het moment is waarop dingen veranderen.

Voorstelling ingeleid in het Engels door Pieter Van Bogaert.

 + INTRO 

image
Zondag 26.05 21:00 LEDOUX Cart

Fort Beau

Blue
  • Derek Jarman, UK 1993 ⁄ kleur ⁄ 79' ⁄ V: EN ⁄ OND: —

Jarman maakte deze film toen hij al blind werd door een aids-gerelateerde ziekte. Hij maakt een film zonder beelden met enkel een door Yves Klein geïnspireerd blauw dat langzaam maar zeker de ruimte overneemt. Het is de laatste film, maar ook een late film van een ervaren kunstenaar met een uitgepuurde esthetiek.

Voorstelling ingeleid in het Engels door Pieter Van Bogaert.

 + INTRO