Vandaag in onze zalen
LEDOUX LEDOUX
Donderdag 10.04
15:00
Ken Loach ⁄ Het Zilveren Scherm
Kes ⁄ kleur ⁄ 110' ⁄ OND: FR - NL
Ken Loach, UK 1969, David Bradley, Colin Welland, Lynne Perrie

Een grauw mijndorpje in South Yorkshire fungeert als decor van de eerste film waar Ken Loach internationaal een succes mee boekte: een wrange sociale schets rond de gefnuikte dromen van een vijftienjarige die om te onstnappen aan de beklemming van de school en zijn familie, al zijn vrije tijd aan een torenvalk besteedt.
19:00
Francis Ford Coppola
Aux cœurs des ténèbres - l’apocalypse d’un metteur en scène ⁄ Hearts of Darkness : A Filmmaker’s Apocalypse ⁄ kleur ⁄ 96' ⁄ OND: FR - NL
Fax Bahr, George Hickenlooper, Eleanor Coppola, USA 1991

Een onthullend meesterdocument, een inside blik op de door rampen geteisterde productie van Apocalypse Now, met setopnamen van Eleanor Coppola's hand en interviews 10 jaar na de feiten.
21:00
Classics
Onderzoek naar een burger boven alle verdenking ⁄ Enquête sur un citoyen au-dessus de tout soupçon ⁄ Indagine su un cittadino al di sopra di ogni sospetto ⁄ kleur ⁄ 113' ⁄ OND: FR - NL
Elio Petri, Italië 1969, Gian Maria Volontè, Florinda Bolkan, Gianni Santuccio

Een politie-inspecteur met een kreukvrije repuatie vermoordt zijn vriendin en legt bewust sporen die naar hem verwijzen. Raakt hij er toch mee weg? Een satirische thriller over de corruptie die gepaard gaat met macht.
PLATEAU PLATEAU
Donderdag 10.04
18:00
Anthologie van de stille film
Naar de wet ⁄ Dura Lex ⁄ Po zakonu ⁄ ZW ⁄ 73' ⁄ TIT: RU ⁄ OND: FR - NL ⁄ PIANO
Lev Kuleshov, USSR 1926, Aleksandra Khokhlova, Sergey Komarov, Vladimir Fogel

Een vrouw en twee mannen, bij elkaar gekomen door een moord, zijn in Alaska van de wereld afgezonderd door sneeuwstormen. Geregisseerd en gemonteerd met mathematische precisie.
20:00
Vrije anthologie
Paris-Roubaix ⁄ En forårsdag i Helvede ⁄ kleur ⁄ 111' ⁄ V: FR ⁄ OND: —
Jörgen Leth, Denemarken 1976

De Deense veteraan Jørgen Leth drong met deze documentaire over de helleklassieker Parijs-Roubaix door tot de kern van de koers. Hoofdrollen zijn er voor Eddy Merckx, Roger De Vlaeminck en Francesco Moser.
Cineflagey Cineflagey
FLAGEY, Heilig-Kruisplein, 1050 Brussel 02 641 10 20
Focus Robert Altman 100
02.04 > 11.05
De Amerikaanse regisseur Robert Altman (1925-2006) zou dit jaar 100 jaar geworden zijn. Als hommage aan deze vormelijke vernieuwer en uitzonderlijk acteursregisseur vertonen we 5 van zijn meest geprezen films die hij maakte in de jaren 1970. Altman bereikt internationale roem met M*A*S*H, een iconoclastische en ironische oorlogsfilm waarmee hij de Gouden Palm in Cannes binnenrijft. Vervolgens herdefinieert hij niet alleen de contouren van twee andere fundamenteel Amerikaanse genres: de detective (The Long Goodbye) en de western (McCabe & Mrs. Miller), maar maakt tevens wat het model zou worden van de ensemblefilm: Nashville. Met A Wedding gaat hij verder op de ingeslagen weg en werpt als steeds een medogenloos kritische blik op de Amerikaanse samenleving, iets wat zijn handelsmerk zou worden.
Programma
MAART + APRIL + MEI
Dankzij de eerste twee Godfather-films en Apocalypse Now groeide Francis Ford Coppola in de jaren 1970 uit tot een van de beroemdste én beste regisseurs van zijn generatie. Als flukse tachtiger is hij nog altijd actief: eind vorig jaar verscheen zijn sciencefictionepos Megalopolis in de zalen. Tijd voor een retrospectieve van een regisseur die het gezicht van de Amerikaanse cinema van de voorbije zestig jaar sterk meebepaald heeft.

CINEMATEK heeft het genoegen een cyclus van zes films te presenteren die Michel Lorand de afgelopen tien jaar heeft geregisseerd, waaronder zijn nieuwste film in avant-première: Ghosts and piano, geïnspireerd op het stuk Voices and Piano van de Oostenrijkse componist Peter Ablinger. Deze film is gedeeltelijk opgenomen in de zalen van CINEMATEK, waardoor een harmonieus huwelijk ontstaat tussen de geschiedenis van de cinema en die van de muziek.

Tijdens het Âge d’Or weekend afgelopen december toonden we een eerste programma onder de noemer Transformers, samengesteld door multidisciplinair kunstenares Anouk De Clercq. In april gaat deze reeks verder met films die de grenzeloze manieren vieren waarop we onszelf opnieuw kunnen uitvinden.

Sommige films moet je gezien hebben. CLASSICS is een verzameling mijlpalen en meesterwerken met mythische personages aan beide kanten van de camera. Referentiepunten. Natuurlijk valt er te discussiëren over hun specifieke kwaliteiten, maar niet over het feit dat ze deel zijn gaan uitmaken van een algemeen cultuurgoed. Ze doen als verzameling meer dan voorbeelden stellen of een standaard bepalen: ze maken de dialoog over cinema mogelijk.

De rekken van het filmarchief puilen uit met films die om diverse redenen slechts zelden in de programmatie terecht komen. Niet elke film, hoezeer ook de moeite, is immers een “klassieker” of gemakkelijk in een thema te passen. Daarom selecteren we naast de thematische cycli ook een min of meer willekeurige reeks films die zonder tekst, uitleg of andere omkadering gepresenteerd worden onder de noemer “vrije anthologie”.

CINEMATEK toont het volledige, in omvang bescheiden, maar kwalitatief hoogstaande werk van de veel te weinig bekende Amerikaanse filmmaker en academicus Billy Woodberry. Geboren in 1950 werd hij in de jaren 1970 een van de sleutelfiguren van de L.A. Rebellion.

De Britse regisseur Ken Loach is het beste voorbeeld dat sociaal bewogen cinema meer kan zijn dan een geïllustreerd pamflet. Dat bewijst hij al bijna 60 jaar, eerst met televisiefilms voor de BBC en vanaf 1967 met bioscoopfilms. Onze uitgebreide retrospectieve omvat bijna alle bioscoopfilms van Loach en een selectie van diens werk voor televisie. Van Cathy Come Home tot The Old Oak.

Het hele jaar door tonen we een greep uit de geschiedenis van de stille film, van de geboorte van de film tot de komst van de geluidsfilm. Altijd met live pianobegeleiding.

Welkom bij CINEMA'KET! CINEMA’KET is het nieuwe CINEMATEK-programma voor jonge cinefielen! Groot of klein, film doet ons lachen, huilen of beven; door ons te verwonderen, te verbazen of te laten nadenken. Films laten ons duizenden verhalen beleven, van hier tot daar waar men soms een andere taal spreekt, maar waar emoties altijd universeel zijn.

Een mens leeft niet van Meesterwerken en Klassiekers alleen. Er zijn ook Verborgen en Vergeten Parels. Films die de lijstjes niet halen, de prijzen niet winnen en soms ook het publiek niet bereiken, maar waarvan je zou willen dat iedereen ze gezien heeft. B-films, superproducties, auteursfilms, genrefilms: het doet er niet toe, als ze maar aan (her)waardering toe zijn. Notoir filmkenner Patrick Duynslaegher (voormalig filmcriticus voor KNACK en tot aan zijn pensionering artistiek directeur van Film Fest Gent) komt maandelijks en in twee talen zijn keuzefilm toelichten. Deze keer valt de keuze op 3 films waarin politiecorruptie centraal staat en 3 van de meest verdorven klabakken te zien zijn die ooit in dit genre werden opgevoerd.

HET ZILVEREN SCHERM brengt de populaire cinema van weleer opnieuw tot leven. Klassiekers uit heel de wereld. Meeslepende verhalen met onvergetelijke scènes waarin alle geliefde acteurs en actrices van toen schitteren. Cinema zoals het moet beleefd worden: beeld en klank via pellicule geprojecteerd op een groot scherm in een comfortabele zaal. Met, indien de lengte van de hoofdfilm het toelaat, een zorgvuldig geselecteerde voorfilm: een trailer, een tekenfilm, een bioscoopjournaal of een documentaire, om de periode waaruit de film dateert tot leven te brengen.

CINEMATEK toont het volledige, in omvang bescheiden, maar kwalitatief hoogstaande werk van de veel te weinig bekende Amerikaanse filmmaker en academicus Billy Woodberry. Geboren in 1950 werd hij in de jaren 1970 een van de sleutelfiguren van de L.A. Rebellion.

Van klassieke werken tot super-experimentele creaties, van main–stream-entertainment tot de militantste verhalen: OUR STORY nodigt je uit om de rijke geschiedenis van de lhbtqia+-cinema te verkennen en de complexe banden tussen de queergemeenschap en film te bevragen, want film is zowel een ruimte voor emancipatie als een instrument van discriminatie. De programma’s van OUR STORY, die ook ruimte bieden aan gastoptredens en korte contextualiseringen, richten zich zowel tot het grote publiek als tot toeschouwers die zich hun filmgeheugen opnieuw eigen willen maken.

Ter gelegenheid van de uitgave van Dimanche et autres essais d’Edmond Bernhard, een boek van filmmaker en docent Olivier Smolders, worden alle films van Edmond Bernhard in gerestaureerde versie vertoond.

Met Laura Palmer. La femme aux miroirs (Les Impressions Nouvelles, coll. La Fabrique des héros, 2024) beoogt Louise Van Brabant vorm te geven aan een afwezig personage, namelijk de mythische vermoorde prom queen rond wie de serie Twin Peaks (1990 – 1991) is opgebouwd.

Lezingen, inleidingen, workshops... Het hele jaar door helpt CINEMATEK je de 7e kunst te ontdekken door filmmakers en specialisten aan te trekken om hun kennis en passie voor cinema te komen delen in onze zalen.

Dykes and fags resist outright the attempts of the state to make pictures of us and resist outright the state’s attempts to suppress our pictures. — John Greyson

Uit de donkerste hoeken van de collectie van CINEMATEK speciaal voor u opgevist: hilarische B-films, bloedstollende thrillers, spannende flikkenfilms, gialli, slashers, blaxploitation en andere films met een hoek af. Een stuk niet te missen alternatieve filmgeschiedenis. Iedere laatste vrijdag van de maand, double bill: twee thematisch of anderzijds gelinkte films voor de prijs van één ticket.

In mei brengt Our Story een klassieke Peruaanse film. Juliana, bedacht en verwezenlijkt door de Grupo Chaski, een collectief van toegewijde filmma(a)k(st)ers die cinema naar de gemarginaliseerde gebieden van het land willen brengen, volgt de wederwaardigheden van een kind uit de arme wijken van Lima aan het eind van de jaren 1980.

De whodunit (“wie [heeft] het gedaan”) spitst zich toe op het vinden van de dader tussen de verschillende personages in een plot. Deze speelse structuur was niet Hitchcocks favoriet, omdat het volgens hem de spanning om zeep hielp, maar heeft zijn waarde bewezen in verschillende genres zoals de giallo en de slasher.

Pas op, je staat op het punt de woestenij van de cinema te betreden, deze avond heeft meer te maken met de letter Z dan met B… Post-nuke, of post-apo, films tonen hoe het de laatste overlevenden van de mensheid na een (vaak nucleaire) ramp vergaat, of ze zich nu verscholen hebben in voertuigen met 2 of 4 (of zelfs meer!) wielen.
