Bezoek
Alle praktische informatie over onze filmzalen en onze expositieruimtes om jouw bezoek voor te bereiden.
Bezoekersinfo
De CINEMATEK filmzalen en de bibliotheek zijn makkelijk bereikbaar door de centrale ligging nabij Brussel-Centraal.
EXPO’s
De expositieruimte heeft zowel een permanente expositie over de geschiedenis van de cinema als tijdelijke exposities over verschillende onderwerpen. Alle Expo's zijn vrij toegankelijk (zonder filmkaartje!).
Groepen & scholen
Een groepsactiviteit bij CINEMATEK is een aanrader voor alle leeftijden. Bewegende beelden zijn vandaag alomtegenwoordig, toch werd film pas 125 jaar geleden, in 1895, uitgevonden. De wetenschap, techniek en magie waarmee de mens beelden tot beweging brengt, vertellen we met boeiende objecten en verhalen, aangepast aan elke specifieke groep. Beleef de unieke ervaring van een stille film met livemuziek, organiseer eenvoudigweg een privé-vertoning voor je groep of kies uit het educatief aanbod voor scholen.
Zaalverhuur
CINEMATEK, het Koninklijk Belgisch Filmarchief, gelegen in het hartje van Brussel, biedt een ruimte die uitermate geschikt is voor evenementen, conferenties en recepties in een gebouw ontworpen door Victor Horta en gekenmerkt door strakheid, zuiverheid en tijdloosheid. Onze zalen en onze foyer kunnen gehuurd worden en zijn uitgerust met de nieuwste technologie op het gebied van digitale projectie, wat het mogelijk maakt om diverse evenementen te organiseren zoals filmvertoningen of conferenties.
ONZE EXPO’s
6 dec. 2024 > 28 feb. 2025
Ulrike Ottinger
Theatrum Mundi
Ulrike Ottinger, “de koningin van de Berlijnse underground”, is een van de pioniers van de experimentele cinema van het naoorlogse Duitsland uit de jaren ’70 en ’80. De artistieke output van Ulrike Ottinger reikt veel verder dan film en omvat ook theater- en opera producties, tentoonstellingen, fotografie, schilderkunst en boekpublicaties van kunstenaars. Als filmmaker en cameravrouw heeft ze een complex oeuvre opgebouwd van zowel surrealistische fictieve films als uitgebreide etnografische documentaires (van soms wel twaalf uur), die veel weerklank vinden in het hedendaagse queer-lesbische en postkoloniale discours.
14 dec. 2023 > 31 mei 2024
Deze winter herbekijkt grafisch ontwerp-studio La Villa Hermosa de nalatenschap van Corneille Hannoset, de briljante grafisch ontwerper en bedenker van de huisstijl van het voormalige filmmuseum.
14 okt. 2023 > 20 okt. 2023
Catherine Pozzo di Borgo
Chômage et précarité, l’Europe vue d’en bas + Les Cris de Paris
Catherine Pozzo di Borgo (1944-2022) was een Franse documentairemaakster die een reeks baanbrekende films maakte over de impact van milieu- en arbeidskwesties op de werkplek. Haar doel, dat ze consequent nastreefde, was om de gewone werkende mens een stem te geven, zonder tussenkomst van een redactioneel, laat staan militant commentaar. Zoals ze het zelf uitdrukte, bestond haar aanpak eruit “mensen altijd aan het woord te laten komen, hun verhalen te vertellen, niet tussenbeide te komen, en hen geen agenda op te leggen”
6 jun. 2023 > 22 jun. 2023
The Afterimage Reader
Afterimage
Naar aanleiding van de publicatie van The Afterimage Reader stelt CINEMATEK, in samenwerking met Courtisane, een twaalftal vertoningen die de geest van dit “politiek en esthetisch revolutionair” tijdschrift weerspiegelen.
5 mei 2023 > 25 mei 2023
Lucile Desamory
Affiches Lucile Desamory
Lucile Desamory, pluridisciplinair kunstenares en cineaste, brengt in CINEMATEK een mix van eigen werk en films van anderen.
Ter begeleiding van haar carte blanche schilderde ze met plakkaatverf films van affiches na, die tentoongesteld worden in de gang die naar onze zalen leidt.
23 nov. 2022 > 22 feb. 2023
Christian Châtel, Christl Lidl & Isabel Biver
Brusselse cinema's ‘Augmented’
Vanaf 23.11 kunt u in onze tentoonstellingsruimte de scenografie Brusselse cinema's ‘Augmented’ van de beeldende kunstenaars Christian Châtel, Christl Lidl en auteur Isabel Biver bezichtigen.
25 mei 2022 > 20 jun. 2022
Günter Peter Straschek
Militante film en filmemigratie uit nazi-Duitsland
CINEMATEK biedt met deze tentoonstelling over Strachek de kans om -voor het eerst in België- zijn films te ontdekken samen met de films van zijn collega’s van de 1968 generatie.
5 mrt. 2022 > 18 apr. 2022
Chantal Vey
Pier Paolo Pasolini
Op 5 maart 2022 viert CINEMATEK de honderdste verjaardag van Pier Paolo Pasolini, het Italiaanse genie die met zijn veelzijdig en gigantisch oeuvre van films, literatuur en journalistiek werk vandaag nog steeds een relevante pedagoog en poëet is. Aan de hand van kunstenaar Chantal Vey verkennen we Pasolini's werk La longue route de sable.
15 sep. 2021 > 27 feb. 2022
Honderd jaar geleden werd Jacques Ledoux geboren. Dit najaar brengen wij hulde aan de man die van CINEMATEK een belangrijke instelling op internationaal niveau heeft gemaakt en tevens een plaats waar elke dag het avontuur van de zevende kunst zorgvuldig wordt tentoongesteld in het breedst mogelijke spectrum. Van jongs af aan was hij gepassioneerd door film. Jacques Ledoux trad na de Tweede Wereldoorlog toe tot het Koninklijk Belgisch Filmarchief, waarvan hij in 1949 conservator werd. Als rigoureus archivaris en onophoudelijk filmliefhebber legde hij een van de rijkste en meest diverse collecties films en film gerelateerde documentatie ter wereld aan.
9 jun. 2021 > 31 aug. 2021
Ontdek het leven en werk van Fernand Schirren (1920-2001) aan de hand van persoonlijke objecten, filmbeelden en archiefdocumenten, waaronder het recent voor het eerst uitgegeven manuscript « Le pianiste accompagnateur de films muets ».
10 okt. 2020 > 24 okt. 2020
Eric de Kuyper
Theatrum Opticum Revived
De tentoonstelling toont vier kijkdozen, Peeping Boxes, van Eric de Kuyper, schrijver, experimenteel filmmaker en kunstcriticus.
14 mrt. 2020 > 30 apr. 2020
Floris Vanhoof
The Fluid Computer
Kunstenaar Floris Vanhoof wil stilstaan bij onze collectie media-archeologische objecten in de Wunderkammer. In deze tentoonstelling vult hij de vitrines van de permanente collectie aan met zijn eigen fossielenverzameling, om zo de prehistorie van cinema in perspectief te zien met onze eigen prehistorie.