Dossiers

100 jaar UBFP: Daens & Le Diable au Corps

Ontdek de eerste twee films van het eeuwfeest van de UPCB!

De UBPF presenteert Daens & Le Diable au corps.

09.01 2025

100 jaar UBFP: Daens & Le Diable au Corps

De UBFP is een nationale vereniging die FIPRESCI in België vertegenwoordigt en professionele critici en journalisten samenbrengt die de cinema promoten en tegelijkertijd de rechten en belangen van haar leden verdedigen. Sinds 2006 zet de vereniging de missie voort van de APPCB, opgericht in 1925, door cinema in de media te belichten, solidariteit tussen haar leden te bevorderen en onderscheidingen uit te reiken zoals de jaarlijkse Grand Prix en de Humanum-prijs.


Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de UBFP in 2025 sluit CINEMATEK zich aan bij deze viering door leden van de vereniging uit te nodigen om het hele jaar door, elke derde donderdag van de maand, een selectie van 12 films te presenteren die door UBFP-journalisten zijn bekroond sinds de oprichting van de vereniging. De eerste vertoning vindt plaats op 23 januari 2025, met de film Daens van Stijn Coninx.

Om het begin van dit jubileumjaar te markeren, hebben de leden van de UPCB ervoor gekozen een iconisch werk uit ons Belgisch erfgoed in de schijnwerpers te zetten: Daens van Stijn Coninx. Freddy Sartor, journalist voor Filmagie, licht deze keuze toe :

“Zeer gedetailleerd gereconstrueerd historisch drama van Stijn Coninx, naar het bekende boek Pieter Daens van Louis Paul Bioon.
Het meeslepend vertelde sociaal arbeidersepos, gesitueerd in het Aalst van eind de 19de eeuw, heeft het over armoede, kinderarbeid, exploitatie, misbruik en het verzet daartegen van priester Daens. Adolf Daens was naar zijn geboortestad teruggekeerd en verpersoonlijkte van dan af de strijd voor een aanzienlijke verbetering van de levensomstandigheden van het gewone volk. Zijn strijd, voortaan het Daensisme genoemd, werd zelfs een aparte politieke beweging.
Aanvankelijk zou Robbe de Hert het boek verfilmen maar de productie raakte om allerlei redenen maar niet  rond. Tot er een love story aan het sociale verhaal werd toegevoegd. Het arbeidersepos, een immens succes in de Vlaamse bioscopen, werd eveneens genomineerd voor een Oscar in de categorie beste niet-Engelstalige film.”

De vertoning van Daens vindt plaats op donderdag 23 januari 2025 om 19.00 uur. De film, die in 2017 door CINEMATEK werd gerestaureerd, wordt voorafgegaan door een inleiding in het Nederlands door Freddy Sartor en Stijn Coninx.

Op donderdag 27 februari wordt de tweede film in de reeks geëerd: Le Diable au Corps van Claude Autant-Lara. Richard Harris, journalist bij The Brussels Times, legt uit:

“In 1947 organiseerde de Association Professionnelle de la Presse Cinématographique Belge (de voorloper van de UPCB) het Festival Mondial du Film et des Beaux-Arts de Bruxelles. Dit festival vond plaats in juni in het Paleis voor Schone Kunsten, met de deelname van onder meer Claude Autant-Lara, Gérard Philipe, Micheline Presle, Sarah Churchill, Rita Hayworth, Marlene Dietrich, Gregory Peck, Trevor Howard, Jean Marais en Stewart Granger. Het evenement veroorzaakte meteen een groot schandaal, naar aanleiding van de vertoning van de film Le Diable au Corps. Deze film markeerde een keerpunt in de carrière van Gérard Philipe, die hiermee zijn succes in Frankrijk bevestigde en internationale erkenning kreeg.
I
n een interview met Le Soir in 2010 verklaarde Micheline Presle, tegenspeelster van Philipe in de film: "Tijdens een bepaald moment in de vertoning, vermoedelijk tijdens een liefdesscène, stond de Franse ambassadeur op en riep: ‘Dit is schandalig, een schande!’ Hij verliet de zaal met een klap van de deur. In mijn herinnering veroorzaakte dit een belangrijk diplomatiek incident." De film werd bekritiseerd omdat hij "overspel verheerlijkt en antimilitarisme propageert". Daarentegen schreef Jean Cocteau, nadat hij de film had gezien: "We houden van de personages, we houden ervan dat ze van elkaar houden, we haten samen met hen de oorlog en de publieke wreedheid tegen geluk".

Zie ook: