EDUCATIE

Paul Haesaerts
kunstdocumentaires

Als cineast debuteerde hij in 1948 met Rubens, de baanbrekende documentaire die hij samen met Henri Storck realiseerde. 

In tegenstelling tot vele van zijn collega-kunsthistorici die zich beperkten tot het aanleveren van een voice-over tekst of scenario, hanteerde Haesaerts zelf de camera om een soort filmische vorm van kunstkritiek te ontwikkelen die hij omschreef als cinéma critique. Het resultaat zijn hoogst lyrische portretten van zowel Oude Meesters als moderne kunstenaars, die de didactische ambities van de kunstdocumentaire perfect wisten te verzoenen met artistiek experiment en filmisch vernuft.

Voorafgegaan door een tweetalige inleiding door Steven Jacobs (professor Universiteit Gent en Universiteit Antwerpen).

image
Zaterdag 07.12 17:00 LEDOUX Cart

In dit programma zien we de werken van Picasso tot leven komen (we zien de kunstenaar schilderen op een glazen plaat die voor de camera werd opgesteld) terwijl de imposante en macabere kunst van Wiertz wordt geëvoceerd aan de hand van een ritmische montage van close-ups. De poëzie van Verhaeren brengt Haesaerts niet alleen tot leven met behulp van een voice-over tekst maar ook met lyrische impressies van onder meer de natuur, religieuze rituelen en ambachten.

Voorafgegaan door een inleiding in het Engels door Steven Jacobs (professor Universiteit Gent en Universiteit Antwerpen).

 + INTRO