ARTISTS IN FOCUS

Johan van der Keuken (2)
Zien kijken filmen

Van der Keuken zet reeds in zijn tienerjaren zijn eerste stappen in de fotografie. In de jaren 1950 verschijnen zijn eerste fotoboeken: Wij zijn 17 en later Achter glas. Op achttienjarige leeftijd trekt Van der Keuken naar de Parijse filmschool IDHEC, waar hij, in weerwil van het “systematische” onderwijs, een groeiende passie voor het filmen ontdekt. Deze periode betekent voor hem het afscheid van de fotografie als voornaamste artistieke activiteit.

Deze retrospectieve draagt de titel Zien kijken filmen, naar het gelijknamige boek uit 1980, een bundel van Van der Keukens teksten over filmmaken. Niet toevallig zijn het deze drie werkwoorden die in hun onderlinge samenhang zijn filmpraktijk het beste definiëren. Zien is een vorm van observatie, een interesse in de wereld. Kijken is een actie, je kiest waar je kijkt en je je focus legt. Ten slotte is het filmen een combinatie en een culminatie van die twee. Van der Keuken, die de camera speels opvatte als een extensie van zijn lichaam, was gekant tegen de idee dat filmmakers buiten de wereld staan die ze trachten te verbeelden. De filmer staat radicaal in de wereld, kijkt doorheen zijn lens, waarmee de werkelijkheid een kader krijgt. Hij hield altijd een oog op de wereld rondom gericht terwijl het andere door de zoeker van de camera tuurde. Van der Keukens oeuvre komt voort uit het avontuur van die blik. In gezelschap van zijn vrouw Nosh van der Lely, die de microfoon en recorder hanteerde, reisde hij de wereld rond.

Een vierde werkwoord in de titel had “monteren” kunnen zijn. Een documentairemaker, volgens Van der Keuken, kan nooit pretenderen de werkelijkheid weer te geven. “Voor mij komt de materiële kant van de film op de eerste plaats: een lichtstraal op een scherm. En wat er overgedragen wordt in dat bombardement van licht op een scherm is altijd fictie.” Een film, ook een documentaire, is met andere woorden altijd geconstrueerd en gemonteerd. Van der Keuken omschreef zijn collagistische montagestrategie ook als kubistisch. De montage moet niet één invalshoek maar een veelheid aan perspectieven bieden waarin onze werkelijkheid mogelijk beschreven kan worden.

De retrospectieve wordt verdergezet met Van der Keukens langere en ambitieuzere films. De Noord-Zuid trilogie en De weg naar het zuiden onderzoeken de verhoudingen van uitbuiting en uitwisseling tussen het globale Noorden en Zuiden, gevoed door de poëzie van Bert Schierbeek en de jazz van Willem Breuker. Naast zijn films over zijn geliefde geboortestad Amsterdam zijn er films in samenwerking met de dichter Lucebert, antropologische en experimentele films. De vele reizen en de verwevenheid tussen film en leven zijn een constante. Als “man met de camera” traceert hij de wereld, nodigt hij de kijker uit om een mondiale werkelijkheid te ontdekken en de verbindingen tussen mensen te verkennen. Voortdurend blijft hij zijn eigen esthetische principes herwerken en herformuleren, en toont hoe die op zijn persoonlijke leefwereld inhaken. Zijn laatste film De grote vakantie – een film waarin een terminaal zieke van der Keuken terugkijkt op zijn oeuvre en zijn leven – is het natuurlijke gevolg van deze symbiose: “Als ik geen beeld kan maken ben ik dood.” Als sluitstuk van zijn oeuvre biedt de film een ontroerend einde van zijn levensreis.

Van der Keuken was ook een begenadigd schrijver over cinema, een activiteit waarmee hij zijn praktijk trachtte vorm te geven en af te bakenen. “Voor mij was schrijven soms nodig, omdat er iets in mij leefde, voor mijn ogen zweefde, dat ik wilde pakken. Met hermetische formules of intuïtief gestamel, speculatieve ontboezemingen of strenge voorschriften aan de wereld.” Sabzian publiceert tijdens de retrospectieve een ruime selectie van zijn teksten.

Gerard-Jan Claes, Nina de Vroome en Tillo Huygelen


In samenwerking met


Met de financiële bijdrage van


Met steun van

image
Donderdag 02.01 19:00 LEDOUX Cart
Maandag 06.01 21:00 LEDOUX Cart

Johan van der Keuken (2) : Zien kijken filmen

Diary
Dagboek
  • Johan van der Keuken, Nederland 1972 ⁄ kleur ⁄ 78' ⁄ OND: EN

De aanstaande geboorte van zijn kind is het startpunt van Johan van der Keukens onderzoek naar de samenleving waarin het kind later zal moeten leven. Gefilmd in Nederland, Marokko en Kameroen geeft de film een geschiedenis van de werktuigen die de mens door de eeuwen heen heeft gebruikt om zijn natuurlijke omgeving te controleren en die in hoogtechnologische samenlevingen sociale vervreemding en onderdrukking in de hand werken.

image
Zaterdag 04.01 19:30 LEDOUX Cart

Johan van der Keuken (2) : Zien kijken filmen

The White Castle
Het witte kasteel
  • Johan van der Keuken, Nederland 1973 ⁄ kleur ⁄ 78' ⁄ OND: EN

Dit poëtische deel van de trilogie werd in samenwerking met de schrijver Bert Schierbeek gefilmd in drie verschillende culturen. Op het Spaanse eiland Formentera leven de mensen dicht bij de natuur, maar dreigt de toeristenindustrie. Een gemeenschapscentrum in de VS geeft een alternatief op de massaproductie en consumptiemaatschappij, en in Nederland is een fabriek overgenomen door arbeiders. Het witte kasteel toont wat Van der Keuken zag als een “lopende band die over de hele wereld loopt”.

Vertoning op 04.01 ingeleid in het Engels door Gerard-Jan Claes.

 + INTRO 

image
Donderdag 09.01 19:00 LEDOUX Cart

Johan van der Keuken (2) : Zien kijken filmen

La Forteresse blanche
Het witte kasteel
  • Johan van der Keuken, Nederland 1973 ⁄ kleur ⁄ 78' ⁄ OND: FR

Dit poëtische deel van de trilogie werd in samenwerking met de schrijver Bert Schierbeek gefilmd in drie verschillende culturen. Op het Spaanse eiland Formentera leven de mensen dicht bij de natuur, maar dreigt de toeristenindustrie. Een gemeenschapscentrum in de VS geeft een alternatief op de massaproductie en consumptiemaatschappij, en in Nederland is een fabriek overgenomen door arbeiders. Het witte kasteel toont wat Van der Keuken zag als een “lopende band die over de hele wereld loopt”.

image
Zondag 12.01 17:00 LEDOUX Cart
Dinsdag 14.01 21:00 LEDOUX Cart

Johan van der Keuken (2) : Zien kijken filmen

The New Ice-Age
De nieuwe ijstijd
  • Johan van der Keuken, Nederland 1974 ⁄ kleur ⁄ 76' ⁄ OND: EN

De soundtrack van Willem Breuker ritmeert de strijd van Peruaanse arbeiders die een vorm van zelfbestuur opbouwen en de moedeloosheid van een Nederlands gezin waarvan de kinderen een eentonig leven leiden als arbeiders in een ijsjesfabriek. Het gezin lijdt onder hardhorendheid en kan nauwelijks lezen of schrijven. Rake observaties van isolatie en uitbuiting, neokoloniale invloeden en de valse beloftes van de “moderne” samenleving worden samengeweven in dit sluitstuk van de Noord-Zuid trilogie.

image
Donderdag 16.01 21:30 LEDOUX Cart

In beide films wordt expliciet de vraag gesteld hoe zich te verhouden tot internationale politiek. In Vietnam Opera wordt een groep Vietnamese acteurs gevolgd die door middel van een voorstelling hun kunst ten dienste stellen van de bevrijding van hun land. De Nederlanders op een markt steken hier lomp tegen af. Voor De Palestijnen reist Van der Keuken naar Palestina om de strijdvaardigheid en de hoop van de Palestijnen te tonen in een complexe internationale context.

Zaterdag 18.01 17:00 LEDOUX Cart

Johan van der Keuken (2) : Zien kijken filmen

Printemps
Voorjaar
  • Johan van der Keuken, Nederland 1976 ⁄ kleur ⁄ 80' ⁄ OND: FR

Een serie portretten, in het licht van de economische crisis. Joop Uchtman is werkloos in Den Helder. In Frankfurt am Main vertelt Doris Schwert over het haar opgelegde beroepsverbod om lerares te worden vanwege haar lidmaatschap van de Duitse Communistische Partij. We zien de arbeider Jan van Haagen in een metaalwerkplaats, waar de klok tergend langzaam tikt. Andere geportretteerden zijn de Franse econoom en filmpublicist Claude Ménard en de bekende Amsterdamse huuractievoerder Ome Joop Beaux.

image
Maandag 20.01 18:00 PLATEAU Cart
Donderdag 23.01 20:00 PLATEAU Cart

Johan van der Keuken (2) : Zien kijken filmen

La Jungle plate
De platte jungle
  • Johan van der Keuken, Nederland 1978 ⁄ 90' ⁄ OND: FR

Documentaire over de Waddenzee, het gebied tussen zee en vaste land in, dat door de getijden altijd in beweging is. Johan van der Keuken: “De platte jungle heeft een constructie op lange termijn, die erop gericht is het minuscule met het enorme te verbinden: schollarven met kerncentrales. Daartussen ontstaat het beeld van onze scheve verhouding met moeder Natuur en hoe wij daarin rond baggeren”.

image
Dinsdag 21.01 21:00 LEDOUX Cart

Johan van der Keuken (2) : Zien kijken filmen

Flat Jungle
De platte jungle
  • Johan van der Keuken, Nederland 1978 ⁄ 90' ⁄ OND: EN

Documentaire over de Waddenzee, het gebied tussen zee en vaste land in, dat door de getijden altijd in beweging is. Johan van der Keuken: “De platte jungle heeft een constructie op lange termijn, die erop gericht is het minuscule met het enorme te verbinden: schollarven met kerncentrales. Daartussen ontstaat het beeld van onze scheve verhouding met moeder Natuur en hoe wij daarin rond baggeren.”

Voostelling op 21.01 ingeleid in het Engels door Nina de Vroome.

 + INTRO 

image
Zondag 26.01 19:15 LEDOUX Cart

Johan van der Keuken (2) : Zien kijken filmen

Le Maître et le Géant
De meester en de reus
  • Johan van der Keuken, Nederland 1979 ⁄ kleur ⁄ 70' ⁄ OND: FR

Een muzikale komedie. De ene god maakt de wereld, de andere god breekt de schepping weer af in de hoop het beter te doen. In deze film komen mythe en realiteit samen en worden twee verschillende werelden getoond: enerzijds die van een man en een vrouw in een afbraakwijk in Amsterdam en anderzijds het leven diep in de Tunesische woestijn.

image
Dinsdag 28.01 21:15 LEDOUX Cart
Vrijdag 07.02 19:00 LEDOUX Cart

Johan van der Keuken (2) : Zien kijken filmen

Vers le sud
De weg naar het zuiden
  • Johan van der Keuken, Nederland 1982 ⁄ kleur ⁄ 149' ⁄ OND: FR

Een travelogue die werd gemaakt in drie delen voor de televisiezender VPRO en later tot één film werd gemonteerd. Een reis van Amsterdam naar de oevers van de Nijl. Ontmoetingen met mensen die zich een plaats trachten te veroveren: krakers, reizigers van land naar stad, van zuid naar noord. Johan van der Keuken: “Het is een verhaal van uiterlijke emigratie en innerlijke vervreemding, maar ook een reeks tekenen van levensmoed”.

image
Zaterdag 01.02 17:00 LEDOUX Cart

Johan van der Keuken (2) : Zien kijken filmen

La Tempête d’images
A Storm of Images
De beeldenstorm
  • Johan van der Keuken, Nederland 1982 ⁄ kleur ⁄ 85' ⁄ OND: FR

Een film over De Melkweg, een culturele ontmoetingsplek die in de jaren 1970 in Amsterdam werd opgericht. Een unieke locatie voor muziek, dans, theater en film, maar ook een bijzondere en multiculturele ontmoetingsplek voor bezoekers van over de hele wereld. Van der Keuken noemde deze fragmentarisch gemonteerde film “een Melkweg-in-film, een fictieve ruimte waar de wereld doorheen rolt en waar een aantal levens elkaar ontmoeten.”

image
Maandag 03.02 21:15 LEDOUX Cart

Johan van der Keuken (2) : Zien kijken filmen

I Love Dollars
  • Johan van der Keuken, Nederland 1986 ⁄ kleur ⁄ 120' ⁄ OND: EN

New York, Genève, Hong Kong en Amsterdam zijn knooppunten van de wereldeconomie, waar het geld rijkelijk vloeit. In de straten van New York, achter de nette gevels van de beurzen en banken heerst armoede. Niemand ontsnapt aan de mythe van Koning Dollar: de armsten strijden onderling om te overleven, vertellen over hun (onbereikbare) dromen en we ontmoeten zakenlieden die in hun kantoren hun financiële filosofieën presenteren. Concrete arbeid wordt weggestopt achter de mythe van onbeperkte groei.

image
Dinsdag 04.02 19:00 LEDOUX Cart

In de jaren 1960 en 1970 maakte Van der Keuken een aantal korte kunstenaarsportretten waarin de rebellie van de artiest weerspiegeld wordt in de vorm van de film. In Opland maken we kennis met de cartoonist Opland; Tajiri is het portret van beeldhouwer Shinkichi Tajiri; Yrrah volgt de gelijknamige cartoonist. In Big Ben is saxofonist Ben Webster in Amsterdam neergestreken bij een bemoederende hospita. Bert Schierbeek is een film over verlies, poëzie en liefde.

image
Woensdag 05.02 21:30 LEDOUX Cart

De “collectieve film” Le Résistant ontstond uit een workshop met Johan van der Keuken in Annecy, en is geënt op de getuigenis van Julien Helfgott, verzetsfiguur in de Haute-Savoie. Natte voeten in Hongkong is het resultaat van 20 minuten filmen op een verregende Hongkongse stoep. In Het masker zien we daklozen in een Parijs’ metrostation, onder wie de 23-jarige Philippe, die droomt van een net kostuum terwijl de stad de Franse Revolutie herdenkt.

image
Maandag 10.02 21:00 LEDOUX Cart

De Franse cineast Thierry Nouel maakte een filmportret genaamd Johan van der Keuken. Hij toont niet alleen fragmenten uit Van der Keukens werk, maar laat ook de documentairemaker aan het woord over zijn drijfveren en filmt hem in Parijs, waar de basis werd gelegd voor zijn praktijk als filmmaker. The Unanswered Question is een abstracte film op basis van het gelijknamige muziekstuk van de Amerikaanse componist Charles Ives.

Voorstelling ingeleid in het Frans door Thierry Nouel.

 + INTRO 

image
Dinsdag 11.02 19:00 LEDOUX Cart

Lezingen, inleidingen, workshops...
Johan van der Keuken (2) : Zien kijken filmen

MASTERCLASS

Thierry Odeyn
  • Thierry Odeyn ⁄  FR ⁄ VRIJE TOEGANG

« J’ai eu un mal fou à sortir mes films dans des circuits internationaux, festivals ou autres. Ce sont des organisations faites pour confirmer les catégories au lieu de les détruire. (...) Moi fondamentalement, je crois que tout film consciemment travaillé au niveau de la forme est un film de fiction » (Johan van der Keuken)C’est cette évidence et quelques autres qui seront abordées par Thierry Odeyn, réalisateur et enseignant, dans cette masterclass nourrie de nombreux extraits de films de Johan van der Keuken, dont Amsterdam Global Village et sa grande forme et Herman Slobbe dont la cécité devient sous le regard du cinéaste un champ de luttes sociales…

image
Woensdag 12.02 19:00 LEDOUX Cart
Zondag 16.02 21:30 LEDOUX Cart

Johan van der Keuken (2) : Zien kijken filmen

L’Œil au-dessus du puits
Het oog boven de put
  • Johan van der Keuken, Nederland 1988 ⁄ kleur ⁄ 95' ⁄ OND: FR

Documentaire over de cyclus van leven en dood in Kerala, India. We zien hoe kennis van generatie op generatie wordt doorgegeven: binnen het gezin, via de dorpseconomie en tussen leraren en studenten. Een rondreizende kredietverstrekker reist langs dorpen waar podiumkunsten, vechtsporten, religie en ook cinema de bouwstenen van een cultuur vormen. Een praktijk van visuele etnografie waarin er wordt gekeken én teruggekeken.

image
Donderdag 13.02 21:30 LEDOUX Cart

Johan van der Keuken (2) : Zien kijken filmen

Face Value
  • Johan van der Keuken, Nederland 1991 ⁄ kleur ⁄ 120' ⁄ OND: FR

In Face Value draait alles om het gezicht en het zicht: het verlangen om gezien te worden, de angst om gezien te worden, het onvermogen om zichzelf te zien, de angst en het verlangen om anderen te zien. Het is een film die een bewuste benadering combineert met spontaniteit, en contemplatie met actie. Het presenteert ons de verschillende visies op een regio die we “Europa” noemen, ergens tussen Londen, Marseille, Praag en Nederland.

image
Vrijdag 14.02 18:00 PLATEAU Cart
Dinsdag 18.02 20:00 PLATEAU Cart

Johan van der Keuken (2) : Zien kijken filmen

Brass Unbound
Bewogen koper
  • Johan van der Keuken, Nederland 1993 ⁄ kleur ⁄ 106' ⁄ OND: EN

De opmerkelijke transformatie van het westerse blaasorkest in verschillende niet-westerse culturen wordt in deze film belicht. Marsmuziek die tijdens koloniale tijden werd geïntroduceerd, krijgt in de autochtone muzikale traditie een heel ander karakter. Diverse orkestleden worden geïntroduceerd, waarbij een beeld wordt geschetst van het dagelijkse leven. Een belangrijk onderdeel daarvan is de beleving van religieuze riten bij bruiloften en begrafenissen, waarbij muziek een grote rol speelt.

image
Maandag 17.02 21:00 LEDOUX Cart

Over een periode van 32 jaar maakte Van der Keuken twee films over de dichter Lucebert. Toen Lucebert in 1994 stierf volgde een derde deel waarin zijn aanwezigheid wordt opgeroepen. In Lucebert, tijd en afscheid brengt Van der Keuken de drie films samen tot een nieuw geheel. De titel van On Animal Locomotion is ontleend aan het werk van Eadweard Muybridge, een 19e-eeuwse fotograaf en voorloper van de cinema die een manier ontwikkelde om de beweging van mens en dier te analyseren.

image
Vrijdag 21.02 19:00 LEDOUX Cart
Zondag 23.02 18:00 PLATEAU Cart

Johan van der Keuken (2) : Zien kijken filmen

Amsterdam Global Village
  • Johan van der Keuken, Nederland 1996 ⁄ kleur ⁄ 245' ⁄ OND: EN

Met bromfietskoerier Khalid als gids maken we kennis met “typische” vrouwen uit de Jordaan-wijk en Amsterdamse inwoners uit Tsjetsjenië, Bolivia en Ghana. Johan van der Keuken droeg de film op aan de dichter Bert Schierbeek, aan wie hij tevens het motto voor zijn film ontleende: “Ik dacht altijd dat het leven 77 verhalen tegelijk was”. Met dat uitgangspunt voert Van der Keuken ons door de Amsterdamse multiculturele samenleving.

image
Dinsdag 25.02 21:30 LEDOUX Cart

Dit kortfilmprogramma vangt aan met Sarajevo Film Festival, dat Van der Keuken draaide op het filmfestival ten tijde van de oorlog. In To Sang Fotostudio ontmoeten we mijnheer To Sang, die in zijn fotostudio vele Amsterdammers vastlegt. Amsterdam Afterbeat is een film gemaakt met de uiteindjes van film, gedraaid voor Amsterdam Global Village, waarin klankvrouw Nosh van der Lely op de microfoon tikt. Temps/Travail is samengesteld uit diverse filmprojecten en Napels is een kort stadsportret.

image
Woensdag 26.02 19:00 LEDOUX Cart
Vrijdag 28.02 20:00 PLATEAU Cart

Johan van der Keuken (2) : Zien kijken filmen

Vacances prolongées
The Long Holiday
De grote vakantie
  • Johan van der Keuken, Nederland 2000 ⁄ kleur ⁄ 145' ⁄ OND: EN

Met in zijn achterhoofd het gegeven dat hij nog slechts enkele jaren te leven had, legde Van der Keuken met zijn filmcamera en een kleine digitale camera de vergankelijkheid van het leven in verschillende culturen vast. In een soort road-air-movie filmde hij vanuit zijn eigen perspectief nagenoeg alles: de verplaatsingen met vliegtuigen en auto’s, ontmoetingen met boeddhistische lama’s, een Tibetaanse dokter en zijn uitzicht vanaf een hangglider boven Rio de Janeiro.

image
Donderdag 27.02 20:00 PLATEAU Cart

Mijn zusje Joke is een persoonlijk portret van Johan van der Keukens zus Joke die op 08 augustus 1997 aan kanker overleed. Laatste woorden is een gesprek tussen vader en zoon. Stijn van Santen filmde met een kleine digitale camera zijn vader Johan van der Keuken tijdens diens laatste dagen in hun huis in Spanje. In Onvoltooid tegenwoordig worden beelden van vrienden en bekenden zoals Heddy Honigmann, Walter Salles en Frans van de Staak ritmisch door elkaar gemonteerd.Voorstelling ingeleid door Stijn van Santen.

Voorstelling ingeleid door Stijn van Santen.

 + INTRO