Educatie : Raoul Servais

Raoul Servais heeft ons verlaten op 17 maart 2023. Zijn nalatenschap omvat een oeuvre dat zijn gelijke niet kent binnen het domein van de animatiefilm.

CINEMATEK, de Koning Boudewijnstichting en de Raoul Servais Collection kijken terug op het werk van deze uitzonderlijke filmmaker die tot op vandaag een inspiratiebron blijft voor regisseurs van animatiefilms uit alle windstreken. Tijdens deze avond presenteren we Oorlogsherinneringen, de publicatie waarin hij zijn persoonlijke herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog heeft opgetekend, en vertonen we vier van zijn kortfilms: Chromophobia, To Speak or Not to Speak, Nachtvlinders en Der lange Kerl, zijn laatste film die hij samen met Rudy Pinceel maakte. Deze vier films weerspiegelen het oeuvre van Servais, van kleurrijk symbolisme tot politieke kritiek, van artistieke hommage tot het verkennen van de oorlog. De voorstelling wordt voorafgegaan door een tweetalige inleiding en de vertoning van onuitgegeven beelden van het werk van Raoul Servais.
In samenwerking met

image
Woensdag 27.09 19:00 LEDOUX Cart

November 1914, het front in Vlaanderen. Jagen twee jonge ‘vijanden’ elkaar de dood in of krijgt de confrontatie een andere wending? (Der lange Kerl). De grijze legioenen overweldigen de kleine wereld van de kleur (Chromophobia). Mooie satire op de hedendaagse maatschappij: de publiciteit, het oorlogsgeweld, de teloorgang van de enkeling in de massa (To Speak or Not to Speak). Een nachtvlinder voert ons naar de wachtzaal van een station, waar zich een surrealistische sketch ontvouwt (Nachtvlinders).