Patrick’s Choice: Nicolas Roeg

Een mens leeft niet van meesterwerken en klassiekers alleen. Er zijn ook verborgen en vergeten parels. Films die de lijstjes niet halen, de prijzen niet winnen en soms ook het publiek niet bereiken, maar waarvan je zou willen dat iedereen ze gezien heeft. B-films, superproducties, auteursfilms, genrefilms: het doet er niet toe, als ze maar aan (her)waardering toe zijn.

Notoir filmkenner Patrick Duynslaegher (voormalig filmcriticus voor KNACK en tot aan zijn pensionering artistiek directeur van Film Fest Gent) komt maandelijks en in twee talen zijn keuzefilm toelichten. Deze keer valt de keuze op 3 films van de Britse regisseur Nicolas Roeg met telkens een beroemde popzanger in een van de hoofdrollen, respectievelijk Mick Jagger, David Bowie en Art Garfunkel.

image
Donderdag 26.10 21:00 LEDOUX Cart

Patrick’s Choice: Nicolas Roeg

L’Homme qui venait d’ailleurs
The Man Who Fell to Earth
  • kleur ⁄ 137' ⁄ OND: FR - NL ⁄ Nicolas Roeg, UK 1976 ⁄ David Bowie, Rip Torn, Candy Clark

Nicolas Roeg kon David Bowie overhalen om voor het eerst een hoofdrol in een film te vertolken. Androgyn incarneert hij een menselijke androïde van een verre planeet die leidt onder een grote droogte. Hij komt naar de aarde om hier water te halen. Cultfilm geroemd om z'n surreële beelden.

image
Donderdag 09.11 21:00 LEDOUX Cart

Patrick’s Choice: Nicolas Roeg

Enquête sur une passion
Bad Timing
  • kleur ⁄ 122' ⁄ OND: FR - NL ⁄ Nicolas Roeg, UK 1980 ⁄ Art Garfunkel, Theresa Russell, Harvey Keitel

Een in flashbacks vertelde film die in Wenen speelt over de getroebleerde relatie tussen een Amerikaanse psychiater en een landgenote. Typisch Roeg: een verbrokkelde verhaallijn, een claustrofobisch universum en veel seks, die zelden een bron van onversneden plezier is, maar vaak leidt tot kommer, onmacht en frustraties.

image
Donderdag 07.09 19:00 LEDOUX Cart

Patrick’s Choice: Nicolas Roeg

Performance
  • kleur ⁄ 106' ⁄ V: EN ⁄ OND: — ⁄ Nicolas Roeg, Donald Cammel, UK 1970 ⁄ James Fox, Mick Jagger, Anita Pallenberg

Legendarisch debuut van scenarist Cammell en cameraman Roeg, die samen regisseerden. Borgesiaanse fantasie over de identiteitswissel tussen een gangster en een teruggetrokken popster (Mick Jagger).