Jonge filmfans

Groot of klein, film doet ons lachen, huilen of beven; door ons te verwonderen, te verbazen of te laten nadenken. Het laat ons duizenden verhalen beleven, van hier tot daar waar men soms een andere taal spreekt, maar waar emoties altijd universeel zijn.

image
Zondag 08.10 15:00 LEDOUX Cart

Drie kortfilms die de kwestie gender onderzoeken. In de natuur – is die niet diverser dan ons is verteld? Fanny – moe “de perfecte vrouw” te spelen, gaat dan weer op zoek naar genderpioniers die niet in bepaalde hokjes passen. En Lou, een jonge non-binaire persoon, vertelt over hun relatie met gender vanaf hun kindertijd.

image
Zondag 15.10 15:00 LEDOUX Cart
Woensdag 18.10 19:00 LEDOUX Cart

Jonge filmfans

Bonjour
Goeiedag
Ohayo
 • kleur ⁄ 93' ⁄ OND: FR - NL ⁄ Yasujiro Ozu, Japan 1959 ⁄ Keiji Sada, Yoshiko Kuga, Chishû Ryû
 • Vanaf 8 jaar

Portret van een familie en een buurt in Tokio aan het eind van de jaren 1950. Alles ziet er vredig uit, maar toch zijn er meningsverschillen en misverstanden. Minoru en Isamu, bijvoorbeeld, besluiten te gaan staken omdat hun ouders geen televisietoestel willen kopen. Zwijgen, praten om niets te zeggen en lichaamstaal staan in dienst van de gags.

image
Zondag 22.10 15:00 LEDOUX Cart

Een trio van ietwat spookachtige kortfilms die ons doen rillen van het lachen en van plezier...

image
Zondag 12.11 15:00 LEDOUX Cart

Jonge filmfans

Les Contrebandiers de Moonfleet
Moonfleet
 • kleur ⁄ 86' ⁄ OND: FR - NL ⁄ Fritz Lang, USA 1955 ⁄ Stewart Granger, Joan Greenwood, George Sanders
 • Vanaf 10 jaar

De jonge John Mohune is op zoek naar Jeremy Fox, een oude vriend van zijn overleden moeder. Hij komt aan in Moonfleet, een ontmoetingsplaats voor avonturiers, piraten en corrupte heren. Hij vindt er een Jeremy Fox, maar niet in de gedaante waarop hij gehoopt had... Eerst wil hij van hem af, maar dan beseft hij dat Fox hem kan helpen ‘Barbarossa’, de vermiste diamant van zijn grootvader, te vinden.

image
Zondag 19.11 14:00 PLATEAU Cart

Kom, dankzij de magie van de zoötroop, de beweging van een vogel, Batman of een vliegmachine van eigen ontwerp bestuderen. En wil je je acteertalent te ontplooien terwijl je je vleugels uitslaat, dan kan je je veren even uitschudden, een kartonnen straalvliegtuig laten opstijgen, blazen op de propellers van je driekleurenpet of je laten meevoeren door je karma en naar de zon zweven dankzij de trucage van het groene scherm.

Wie heeft er nooit van gedroomd om te vliegen als een vogel? Van Leonardo da Vinci tot Panamarenko stonden vliegende machines altijd centraal in artistieke en wetenschappelijke creaties. Drie juweeltjes uit het archief van CINEMATEK brengen deze hemelse attracties in de filmzaal.

WORKSHOP NL 14:50- 15:50
KUNSTENDAG VOOR KINDEREN

image
Zondag 26.11 15:00 LEDOUX Cart

Restored
Jonge filmfans

Les Maîtres du temps
 • kleur ⁄ 78' ⁄ V: FR ⁄ OND: — ⁄ René Laloux, Frankrijk, West-Duitsland, Zwitserland 1982 ⁄
 • Vanaf 10 jaar

Les Maîtres du temps neemt ons mee op een race door de ruimte, op zoek naar Piel, een kind dat alleen achterbleef op de planeet Perdide. Het bijzonder ritme van deze cultfilm uit de jaren 1980 – lichtjaren verwijderd van actuele sciencefiction-producties – zorgt ervoor dat het letterlijk een tijdloos werk is. Een intergalactische reis vol emoties: humor, verrassing, suspense. Met prachtige landschappen, gebaseerd op de tekeningen van Moebius, die je verstomd doen staan.

image
Zondag 10.09 15:00 LEDOUX Cart

Ter gelegenheid van het nieuwe schooljaar dat net begonnen is, wil Jonge filmfans de kinderen die uit Oekraïne naar hier zijn gekomen een hart onder de riem steken. Deze compilatie Oekraïense animatiefilms draait rond de thema's eten en vriendschap.

image
Zondag 17.09 15:00 LEDOUX Cart

Jonge filmfans

Tempête de boulettes géantes
Cloudy with a Chance of Meatballs
 • kleur ⁄ 89' ⁄ V: FR ⁄ OND: — ⁄ Phil Lord, Chris Miller, USA 2009 ⁄
 • Vanaf 6 jaar

Qui n’a jamais rêvé d’une pluie de bonbons ou de pancakes tombant du ciel ? Flint Lockwood, après une série d’inventions loufoques en invente encore une : la machine qui transforme l’eau en nourriture. Le résultat est qu’il pleut des hamburgers jusqu’à l’écoeurement. Le film divertit mais alerte surtout sur la surconsommation et le gaspillage.

image
Zondag 17.09 15:15 PLATEAU Cart

Jonge filmfans

Het regent gehaktballen
Cloudy with a Chance of Meatballs
 • kleur ⁄ 90' ⁄ V: NL ⁄ OND: — ⁄ Phil Lord, Chris Miller, USA 2009 ⁄
 • Vanaf 6 jaar

Wie heeft er nooit gedroomd van een regen van snoepjes of van pannenkoeken die uit de lucht vallen? Na een reeks maffe uitvindingen heeft Flint Lockwood weer een nieuwe bedacht: een machine die water in voedsel verandert. Het resultaat is dat het hamburgers regent tot je er meer dan genoeg van hebt. Deze vermakelijke film waarschuwt ons vooral voor overconsumptie en verspilling.

image
Zondag 24.09 15:00 LEDOUX Cart

Jonge filmfans

De gouden voetbal
Le Ballon d’or
 • kleur ⁄ 87' ⁄ OND: FR - NL ⁄ Cheik Doukouré, Frankrijk, guinea 1993 ⁄ Aboubacar Sidiki Sumah, Agnès Soral, Habib Hammoud
 • Vanaf 7 jaar

Bandian leeft voor het voetbal en droomt ervan om een groot kampioen te worden. Maar nadat hij een fout heeft gemaakt met zijn bal, vlucht hij, uit angst voor represailles. Het begin van een inwijdingsreis... De gouden voetbal is een eerbetoon aan solidariteit en vastberadenheid door de ogen van een kind: in jezelf geloven, niet opgeven en doorgaan zodat je dromen op een dag uitkomen.