Joanna Hogg

Carte BlancheCINEMATEK en BOZAR zijn verheugd en vereerd om Joanna Hogg te verwelkomen ter gelegenheid van de release in de zalen van haar zesde film, The Eternal Daughter. Op 23.09 is ze aanwezig in CINEMATEK voor de vertoning van haar film Archipelago, gevolgd door een nagesprek waarin eveneens haar carte blanche aan bod zal komen. Het oeuvre van de Britse scenarioschrijfster en filmmaakster, persoonlijk en uniek, is een echte ontdekking, aangezien haar films lange tijd onder de radar zijn gebleven. Hoog tijd dus voor een retrospectieve van haar werk en een carte blanche…

image
Donderdag 28.09 15:00 LEDOUX Cart
Woensdag 04.10 19:00 LEDOUX Cart
Zaterdag 07.10 17:00 LEDOUX Cart

Carte Blanche
Het Zilveren Scherm

Soupçons
Suspicion
  • ZW ⁄ 99' ⁄ OND: FR - NL ⁄ Alfred Hitchcock, USA 1941 ⁄ Cary Grant, Joan Fontaine, Cedric Hardwicke

Johnnie (Cary Grant) en Lina (Joan Fontaine) voelen zich onweerstaanbaar tot elkaar aangetrokken ondanks de tegenstellingen tussen hen. Maar als Johnnie vreemd gedrag begint te vertonen, raakt Lina erg op haar hoede. Het is onwaarschijnlijk hoe Hitchcock die suspicion verbeeldt met een glas melk! Met een van de beroemdste filmkussen ooit.

image
Donderdag 05.10 15:00 LEDOUX Cart
Maandag 09.10 19:00 LEDOUX Cart

Carte Blanche
Het Zilveren Scherm

Voyage en Italie
Journey to Italy
Viaggio in Italia
  • ZW ⁄ 97' ⁄ OND: FR - NL ⁄ Roberto Rossellini, Italië, Frankrijk 1954 ⁄ Ingrid Bergman, George Sanders, Maria Mauban

Dissectie van de huwelijkscrisis van een Engels koppel dat op reis is in Italië. Het wankele huwelijk wordt op miraculeuze wijze 'gered' tijdens een religieuze processie. Een cinematografisch essay over werkelijkheid en tijd. Aanvankelijk verguisd, maar later door de Nouvelle Vague als meesterwerk binnengehaald.

image
Donderdag 12.10 15:00 LEDOUX Cart
Maandag 16.10 20:30 LEDOUX Cart

Carte Blanche
Het Zilveren Scherm

Un ange à ma table
An Angel at My Table
  • kleur ⁄ 156' ⁄ OND: FR - NL ⁄ Jane Campion, Nieuw-Zeeland, australia 1990 ⁄ Kerry Fox, Alexia Keogh, Karen Fergusson

De Nieuw-Zeelandse Janet Frame werd jarenlang als schizofreen beschouwd, tot ze een literaire prijs won en plots sociaal acceptabel werd. Warme, ontroerende biopic in fascinerende elliptische scènes. Jane Campion op haar best.

image
Vrijdag 13.10 21:00 LEDOUX Cart

Carte Blanche

La Valse des pantins
The King of Comedy
  • kleur ⁄ 109' ⁄ OND: FR ⁄ Martin Scorsese, USA 1982 ⁄ Robert De Niro, Jerry Lewis, Diahnne Abbott

Scorsese laat ons de wereld zien door de afgestompte ogen van een aan tv-shows verslaafde would-bekomiek (De Niro). Mediasatire over de impact van televisie en het sterrendom, met ook een fascinerende Jerry Lewis.

image
Woensdag 18.10 21:00 LEDOUX Cart

Carte Blanche

Margaret
  • kleur ⁄ 150' ⁄ V: EN ⁄ OND: — ⁄ Kenneth Lonergan, USA 2011 ⁄ Anna Paquin, Matt Damon, Mark Ruffalo

Een busongeluk in de openingsscène waarover het hoofdpersonage Margaret zal liegen zet een noodlotsdrama in werking vol verbale gevechten. Gefilmd in 2005, maar na een helse juridische strijd pas zes jaar later voltooid door Lonergan (Manchester by the Sea).

image
Vrijdag 20.10 21:30 LEDOUX Cart

Carte Blanche

All That Jazz
  • kleur ⁄ 122' ⁄ OND: FR - NL ⁄ Bob Fosse, USA 1979 ⁄ Roy Scheider, Jessica Lange, Leland Palmer

“It's showtime, folks!” Fascinerend zelfportret in de vorm van een musical waarin Fosse mediteert over de dood van de showbusiness en over zijn eigen dood. Een briljant, bizar staaltje van montagekunst die de osmose tussen film en Broadwaydans realiseert.

image
Maandag 23.10 21:00 LEDOUX Cart

Carte Blanche

The Exiles
  • ZW ⁄ 78' ⁄ OND: FR - NL ⁄ Kent Mackenzie, USA 1961 ⁄ Yvonne Williams, Homer Nish, Tom Reynolds

Een nacht uit het leven van jonge native Americans uit Los Angeles. Hoewel de film fictie is baseerde Mackenzie het scenario op het leven van de acteurs die zichzelf vertolken. Stedelijke vervreemding van ontheemde verdoolden gevat in een scherp zwart-wit.

image
Zondag 24.09 20:00 PLATEAU Cart
Donderdag 28.09 18:00 PLATEAU Cart

Carte Blanche

Pour toi, j’ai tué
Criss Cross
  • ZW ⁄ 87' ⁄ OND: FR - NL ⁄ Robert Siodmak, USA 1949 ⁄ Burt Lancaster, Yvonne De Carlo, Dan Duryea

Burt Lancaster schittert in een vuig, hypergestileerd verhaal van obsessie en verraad, waarvoor ook noirmeester Siodmak tekende: hij is een geldbewaker die via zijn ex-vrouw in de misdaad belandt. Zelfs naar noirnormen een erg fatalistische film.

image
Maandag 25.09 21:00 LEDOUX Cart

Carte Blanche

Aller jamais retour
Ticket of No Return
Bildnis einer Trinkerin
  • kleur ⁄ 108' ⁄ OND: FR - NL ⁄ Ulrike Ottinger, West-Duitsland 1979 ⁄ Tabea Blumenschein, Lutze, Magdalena Montezuma

Portret van een rijke vreemdelinge die zich probeert dood te drinken tegen de achtergrond van Berlijn, onthuld in een groteske sightseeingtrip. Typisch voorbeeld van Ottingers hooglijk gestileerde cinema die met het (visueel!) delirium flirt.