Joanna Hogg

CINEMATEK en BOZAR zijn verheugd en vereerd om Joanna Hogg te verwelkomen ter gelegenheid van de release in de zalen van haar zesde film, The Eternal Daughter. Op 23.09 is ze aanwezig in CINEMATEK voor de vertoning van haar film Archipelago, gevolgd door een nagesprek waarin eveneens haar carte blanche aan bod zal komen. Het oeuvre van de Britse scenarioschrijfster en filmmaakster, persoonlijk en uniek, is een echte ontdekking, aangezien haar films lange tijd onder de radar zijn gebleven. Hoog tijd dus voor een retrospectieve van haar werk en een carte blanche…

In 1986 studeert Joanna Hogg af van de Britse National Television and Film School met de korte film Caprice. De hoofdrol in dit surrealistisch pareltje wordt vertolkt door Tilda (toen nog Matilda!) Swinton. Ondertussen is zij een gevierde actrice, maar dan staat Swinton letterlijk aan het begin van haar carrière. Ze heeft net wel in een film van Derk Jarman meegespeeld (Caravaggio) en wat wil het toeval: Hogg heeft haar eerste stappen als filmmaakster gezet met enkele experimentele werken nadat ze van Jarman een super 8-camera heeft geleend. Maar Hogg en Swinton kennen elkaar al van hun tiende, wanneer ze allebei op West Heath zitten, een in de 19e eeuw gestichte strenge kostschool. Het zal na Caprice 33 jaar duren vooraleer de twee opnieuw samenwerken, maar Swinton is ondertussen te bewonderen in Hoggs jongste drie films (The Souvenir, The Souvenir Part II en The Eternal Daughter).

Het duurt sowieso meer dan twintig jaar eer Hogg überhaupt haar eerste langspeelfilm draait. Niet dat ze in de tussentijd heeft stilgezeten. Nadat ze afgestudeerd is, draait ze videoclips en gaat ze in de televisiewereld aan de slag. “Het was alsof ik iets verloor toen ik naar de filmschool ging”, vertelde ze daar een paar jaar geleden over. “Mijn ideeën over kunstmatigheid, stilering, het idee om de werkelijkheid op een andere manier weer te geven: ik schaamde me daar op de een of andere manier voor”.

Die schaamte werpt ze volledig af wanneer ze, zo’n twintig jaar geleden, beslist om zich voltijds aan de cinema te wijden. Over haar langspeeldebuut Unrelated vertelt ze achteraf lachend dat ze alles gedaan heeft wat haar in de televisiewereld verboden was. Het is net als haar opvolger Archipelago een blik op disfunctionaliteit in de hogere middenklasse. Hogg houdt haar camera op een afstand en kiest voor long takes. Haar derde film Exhibition is haar meest experimentele. Ze voert een koppel hedendaagse kunstenaars op, gespeeld door twee niet-professionele acteurs: zangeres-muzikante Viv Albertine en kunstenaar Liam Gillick. De hang naar kunstmatigheid en stilering die ze hierboven beschrijft, komt in deze film het sterkst tot uiting.

Niet dat ze die tendens daarna volledig afzweert, maar The Souvenir is duidelijk een nieuwe stap in haar ontwikkeling als regisseur. In dit verhaal over Julie, een jonge studente aan de filmschool in de jaren 1980, zit weer meer drama. Hogg haalt er de inspiratie voor uit haar eigen leven, al is het geen puur autobiografische film. Opvallend: Julie wordt vertolkt door de debuterende Honor Swinton Byrne − jawel, de dochter ván − en Julies moeder door Tilda Swinton. Rollen die beiden hernemen in The Souvenir Part II. De film bevestigt eens te meer dat Hogg een unieke stem is in de Britse cinema van de 21e eeuw.

The Eternal Daughter staat vanaf 29.09 op de affiche in Cineflagey.
In samenwerking met

image
Woensdag 04.10 21:00 LEDOUX Cart

In The Souvenir: Part II gebruikt Julie haar ervaringen uit deel I als basis voor haar afstudeerfilm. Een verhaal over de hobbelige weg naar volwassenheid, sober verteld, zonder valse sentimentaliteit of makkelijke humor. Gevolgd door Hoggs eigen afstudeerfilm, waarin de toen nog onbekende Tilda Swinton als een moderne Dorothy uit The Wizard of Oz in een modeblad terechtkomt. Een surrealistisch sprookje met een toets Godard en Fellini.

image
Zaterdag 23.09 19:00 LEDOUX Cart

Joanna Hogg

Archipelago
  • kleur ⁄ 114' ⁄ OND: FR ⁄ Joanna Hogg, UK 2010 ⁄ Tom Hiddleston, Kate Fahy, Lydia Leonard

Een familiereünie waarover een donkere schaduw hangt: ook in haar tweede film focust Hogg op de problemen van de upper middle class. Opvallend is haar uitgepuurde aanpak: geen muziek en bijna uitsluitend statische tableaushots.

Gevolgd door een gesprek in het Engels tussen Joanna Hogg en Anke Brouwers (docent filmgeschiedenis aan de UA en het KASK)

image
Maandag 25.09 19:00 LEDOUX Cart

Joanna Hogg

Présages + Unrelated

Een veertiger met huwelijksproblemen belandt in een villa in Toscane bij enkele bevriende families, waar haar twijfels alleen maar toenemen. Hogg debuteerde indrukwekkend met dit subtiel afstandelijke groepsportret. Tevens de eerste filmrol van Tom Hiddleston. Voorafgegaan door Présages, een korte film in de reeks Où en êtes-vous ? van het Centre Pompidou.

image
Woensdag 27.09 21:00 LEDOUX Cart

Joanna Hogg

Exhibition
  • kleur ⁄ 104' ⁄ OND: FR ⁄ Joanna Hogg, UK 2013 ⁄ Viv Albertine, Liam Gillick, Tom Hiddleston

Een raadselachtig portret van een disfunctioneel koppel, twee hedendaagse kunstenaars, die hun bijzondere woning annex werkplek willen verkopen. In haar meest experimentele film toont Hogg dat ze almaar meer lak heeft aan dramatische conventies.

image
Donderdag 28.09 21:00 LEDOUX Cart

Joanna Hogg

The Souvenir
  • kleur ⁄ 120' ⁄ OND: FR ⁄ Joanna Hogg, UK, USA 2019 ⁄ Honor Swinton Byrne, Tom Burke, Tilda Swinton, Richard Ayoade

De jonge filmstudente Julie zit in een lastige relatie met de onbetrouwbare Anthony. Ze trotseert de waarschuwingen van haar moeder, ook al dreigt haar droom stuk te gaan. In Hoggs semiautobiografische film spelen Tilda Swinton en haar dochter Honor Swinton Byrne moeder en dochter. De film die Hogg definitief op de kaart zette.