Jonge filmfans

Filem’on 2023 - Illusies

Cinema is de kunst van de illusie bij uitstek! Van de illusie van beweging nagebootst met stilstaande beelden tot de illusie van een wereld doorheen beelden, kadrering, trucage, make-up, decors, geluidsontwerp en een veelheid aan kunstgrepen die een gevoel van realiteit creëren en ons verhalen vertellen


image
Zondag 29.10 10:30 LEDOUX Cart

Filem’on 2023 - Illusies

Koko the Clown

Bij elk nieuw avontuur wordt Koko de clown geboren uit de pen en inktpot van zijn schepper, Dave Fleischer. Voor deze grappende, onhandige clown zit de buitenwereld vol onverklaarbare dingen die soms moeilijk te begrijpen zijn! Daarom keert hij het liefst terug naar de inktpot als het avontuur voorbij is!

image
Zondag 29.10 11:15 MUSEE Cart

Filem’on 2023 - Illusies

ATELIER
Schimmenspel
Jeu d’ombre
 • ⁄ Aude Van Schaftingen ⁄
 • Vanaf 3 jaar

Wist je dat je ook films kan maken zonder camera of computer? In deze workshop maak je schimmenspel-poppen die met behulp van diverse lichttechnieken tot leven komen! Samen onderzoeken we schaduwen, groot en klein, en vertellen hiermee onze eigen verhaaltjes!

image
Zondag 29.10 14:00 LEDOUX Cart

Filem’on 2023 - Illusies

The Illusionist
L’Illusionniste
 • kleur ⁄ 79' ⁄ OND: FR - NL ⁄ Sylvain Chomet, Frankrijk, UK 2010 ⁄ Jean-Claude Donda, Eilidh Rankin, Duncan MacNeil
 • Vanaf 10 jaar

Aan het eind van de jaren 1950 viert de rock-'n-roll hoogtij in Parijs. Een illusionist die qua figuur en uitstraling aan Tati doet denken, verlaat noodgedwongen de grote theaters. Een nieuw avontuur brengt hem ertoe het Kanaal over te steken om zijn geluk te beproeven. Het gaat er dan wel allemaal gelijkaardig aan toe als in Parijs, maar hij ontmoet er Alice, die zijn leven voorgoed zal veranderen.

image
Zondag 29.10 15:30 MUSEE Cart

Filem’on 2023 - Illusies

ATELIER
Illusies
Illusions
 • ⁄ Bruno Bonnet ⁄
 • Vanaf 10 jaar

We gaan terug in de tijd, ontdekken de prachtige wereld van 35mm film en proberen op analoge wijze effecten uit die echte illusies creëren!

image
Maandag 30.10 14:00 PLATEAU Cart

Filem’on 2023 - Illusies

The Cat Returns
Neko no ongaeshi
 • kleur ⁄ 75' ⁄ OND: FR - NL ⁄ Hiroyuki Morita, Japan 2002 ⁄
 • Vanaf 8 jaar

Haru, een jong meisje op zoek naar haar identiteit, ziet haar leven op zijn kop gezet wanneer ze thuiskomt van school en het leven redt van een kat. Ze leert al snel dat de kat Prins Loon is, de zoon van de Koning der Katten. Vanaf dat moment zijn hun lotsbestemmingen met elkaar verbonden. Haru, benieuwd naar het onbekende, stemt ermee in om het koninkrijk van de katten te verkennen. Dit humoristisch, dromerig inwijdingsverhaal valt op door de rijkdom van de vele personages met spraakvermogen.

image
Maandag 30.10 14:15 LEDOUX Cart

Filem’on 2023 - Illusies

Le Royaume des chats
Neko no ongaeshi (V: FR)
 • kleur ⁄ 74' ⁄ V: FR ⁄ OND: — ⁄ Hiroyuki Morita, Japan 2002 ⁄
 • Vanaf 8 jaar

Haru, une jeune fille en quête d’identité voit sa vie basculer le jour où en rentrant de l’école, elle sauve la vie d’un chat. Elle va vite apprendre que ce chat est le Prince Loon, fils du Roi des chats. À cet instant, leurs destins se lient et elle acceptera d'explorer le royaume des chats, poussée par l'envie de découvrir l'inconnu. Conte initiatique et onirique plein d'humour se démarquant par la richesse de ses nombreux personnages doués de parole.

image
Maandag 30.10 16:15 MUSEE Cart

Filem’on 2023 - Illusies

ATELIER
Illusies
Illusions
 • ⁄ Bruno Bonnet ⁄
 • Vanaf 5 jaar

We gaan terug in de tijd, ontdekken de prachtige wereld van 35mm film en proberen op analoge wijze effecten uit die echte illusies creëren!

image
Dinsdag 31.10 10:30 LEDOUX Cart

Zes kortfilms die alle subtiliteiten verkennen van de stop-substitutietechniek, die elementen van het beeld laat verschijnen, verdwijnen of veranderen... Of hoe stop-motion begon in dienst van trucage.

image
Dinsdag 31.10 13:00 PLATEAU Cart

Filem’on 2023 - Illusies

Coraline (V: NL)
 • kleur ⁄ 87' ⁄ V: NL ⁄ OND: — ⁄ Henry Selick, USA 2009 ⁄ Dakota Fanning, Teri Hatcher, John Hodgman
 • Vanaf 9 jaar

Coraline, door haar ouders genegeerd en geïsoleerd van haar vrienden doordat ze verhuisd is, gaat op verkenning in haar nieuwe huis om haar verveling te verdrijven. Selick omschreef zijn film als Alice in Gothic Wonderland, en het witte konijn is misschien vervangen door een zwarte kat, maar deze wereld bevat ook een reeks deuren die niet altijd geopend mogen worden... Een unieke wereld van stop-motion (beeld-per-beeld) poppenanimatie.

image
Dinsdag 31.10 13:30 LEDOUX Cart

Filem’on 2023 - Illusies

Coraline (V: FR)
 • kleur ⁄ 101' ⁄ V: FR ⁄ OND: — ⁄ Henry Selick, USA 2009 ⁄ Dakota Fanning, Teri Hatcher, John Hodgman
 • Vanaf 9 jaar

Ignorée de ses parents et isolée de ses amis suite à un déménagement, Coraline part explorer sa nouvelle maison afin de tromper son ennui. Qualifié par H. Selick de « Alice aux pays des merveilles gothique », le lapin blanc laisse ici sa place à un chat noir, dans un monde qui abrite lui aussi une série de portes qu’il vaut mieux ne pas ouvrir… Un univers unique en stop-motion (animation en image par image) avec marionnettes.

image
Dinsdag 31.10 16:00 LEDOUX Cart

Filem’on 2023 - Illusies

La Belle
Grazuole
 • ZW ⁄ 71' ⁄ OND: FR ⁄ Arūnas Žebriūnas, USSR 1969 ⁄ Inga Mickytė, Lilija Žadeikytė, Arvidas Samukas
 • Vanaf 9 jaar

De kinderen van de buurt spelen vaak een spel: ze vormen een cirkel waarin een van hen danst terwijl de anderen hem of haar complimenten geven. Inga ontvangt het meeste complimenten. Om die reden krijgt ze de bijnaam “de schone”. Op een dag vertelt een jongen, nieuw in de buurt, haar dat hij haar sproeten niet leuk vindt en dat ze lelijk is. Grazuole is een van die zeldzame en miskende meesterwerken die je van de eerste seconde overtuigen: door de juistheid van zijn mise-en-scène, zijn visuele en auditieve schoonheid. Een eenvoudige, wonderbaarlijke en zeldzame parel.

image
Vrijdag 03.11 10:30 LEDOUX Cart

Filem’on 2023 - Illusies

Charlie et la chocolaterie
Charlie and the Chocolate Factory (V: FR)
 • kleur ⁄ 115' ⁄ V: FR ⁄ OND: — ⁄ Tim Burton, USA, UK, australia 2005 ⁄ Johnny Depp, Freddie Highmore, David Kelly
 • Vanaf 6 jaar

L’excentrique Wonka, fabricant de bonbon, aimerait trouver quelqu’un pour assurer le futur de son entreprise. Il ouvre les portes de son usine à cinq enfants qui y découvrent tous les secrets de fabrication. Très vite, les enfants succombent à diverses tentations qui les rendent inaptes à la succession. Seul Charlie ne se fait pas attraper par les mirages de la consommation et lui apportera même la recette du bonheur.

image
Vrijdag 03.11 13:30 PLATEAU Cart

Filem’on 2023 - Illusies

Sjakie en de chocoladefabriek
Charlie and the Chocolate Factory (V: NL)
 • kleur ⁄ 115' ⁄ V: NL ⁄ OND: — ⁄ Tim Burton, USA, UK, australia 2005 ⁄ Johnny Depp, Freddie Highmore, David Kelly
 • Vanaf 6 jaar

De excentrieke snoepfabrikant Wonka wil graag iemand vinden om de toekomst van zijn bedrijf veilig te stellen. Hij opent de deuren van zijn fabriek voor vijf kinderen, die er alle geheimen van de productie ontdekken. De kinderen vallen al snel ten prooi aan verschillende verleidingen die hen ongeschikt maken voor de opvolging van Wonka. Alleen Charlie raakt niet verstrikt in de luchtspiegelingen van het consumentisme en brengt de snoepfabrikant zelfs het recept voor geluk.

image
Vrijdag 03.11 14:00 LEDOUX Cart

Filem’on 2023 - Illusies

La Belle et la Bête
 • ZW ⁄ 92' ⁄ V: FR ⁄ OND: — ⁄ Jean Cocteau, René Clément, Frankrijk 1946 ⁄ Jean Marais, Josette Day, Mila Parély
 • Vanaf 6 jaar

Cocteaus briljante klassieker met het ongeëvenaarde sprookjeslicht van Alekan werd gecoproduceerd en in 1946 uitgebracht door Gaumont, dat snel de oorlogsmalaise wou vergeten.

image
Vrijdag 03.11 16:15 MUSEE Cart

Filem’on 2023 - Illusies

ATELIER
Green Key
 • ⁄ Wim Piqeur & Charlotte Caekaert ⁄
 • Vanaf 6 jaar

Verzin zelf een kort scenario en teken achtergronden die worden verwerkt d.m.v een Green Key. Vervolgens ben je het hoofdpersonage in je eigen verhaal en decor. Fun en gekke toestanden verzekerd en iedereen gaat naar huis met zijn filmpje!