B à Z / B tot Z

Badass Bronson

Uit de donkerste hoeken van de collectie van CINEMATEK speciaal voor u opgevist: hilarische B-films, bloedstollende thrillers, spannende flikkenfilms, gialli, slashers, blaxploitation en andere films met een hoek af. Een stuk niet te missen alternatieve filmgeschiedenis. Iedere laatste vrijdag van de maand, double bill: twee thematisch of anderzijds gelinkte films voor de prijs van één ticket.

Oktober: Badass Bronson

Charles Bronson blijft ongetwijfeld een van de bekendste stoere jongens van het grote scherm. Zijn gespierde lichaamsbouw, granieten kop en minimale gezichtsuitdrukkingen (opgepast wanneer hij zijn ogen tot spleetjes knijpt!) maakten van hem meer een fysieke dan verbale acteur; een man van weinig woorden die veeleer zijn vuisten of schietijzers laat spreken. Geboren in 1921 als Charles Dennis Buchinski in een verpauperde Litouwse immigrantenfamilie in Pennsylvania, begon hij zijn carrière in de koolmijnen en ging pas na zijn militaire dienst tijdens WOII acteerlessen volgen in Californië. In het Hollywood van de jaren 1960 schopte hij het tot karakteracteur met significante bijrollen in actiefilms als The Magnificent Seven, The Great Escape en The Dirty Dozen. Hij werd pas echt een succesacteur toen hij in 1968 de Atlantische Oceaan overstak om in Europa te schitteren in Sergio Leone’s spaghettiwestern Once Upon A Time in the West, in de Franse heist thriller Adieu l’ami, op voorspraak van en samen met Alain Delon, en uiteindelijk als hoofdrolspeler in Sergio Solima’s Violent City. Bronson werd zo populair dat de Fransen hem de bijnaam “le sacre monstre” toedichten en de Italianen gaven hem het koosnaampje “Il brutto” (de lelijkaard).

Hij keerde terug naar huis om ook de Ameri-kaanse markt te veroveren, iets wat hem uiteindelijk lukte met zijn iconische rol van vigilante in Death Wish, een film van Michael Winner. Midden de jaren 1970 was Bronson een megaster en een van ’s werelds beste box office attracties (met o.a. ook succes in Azië en het Midden-Oosten). Met Michael Winner zou Bronson in totaal 6 actiefilms draaien waaronder Death Wish 2 en, een dikke tien jaar na de originele film, de compleet geschifte derde vervolgfilm. De 64-jarige Bronson, wiens carrière op dat moment bergafwaarts begon te gaan, stemde met tegenzin toe en deed zijn ding met zijn gebruikelijke flair maar de echte sterren zijn de onwerkelijke hoeveelheid zinloos geweld, de hallucinante body count en de gigantische plotgaten die de filmmakers in dit actievehikel wisten te proppen


In samenwerking met

image
Vrijdag 27.10 19:00 LEDOUX Cart

Badass Bronson
B à Z / B tot Z

Le Flingueur
The Mechanic
  • kleur ⁄ 98' ⁄ OND: FR - NL ⁄ Michael Winner, USA 1972 ⁄ Charles Bronson, Jan-Michael Vincent, Keenan Wynn

Bronson vertolkt een solitaire en ouder wordende huurmoordenaar die een leerling aanneemt om hem de knepen van het vak bij te leren. Samen worden ze een onverslaanbaar team totdat de onbezonnenheid van de leerling hem op ramkoers brengt met zijn leraar.

image
Vrijdag 27.10 21:00 LEDOUX Cart

B à Z / B tot Z
Badass Bronson

Le Justicier de New York
Death Wish 3
  • kleur ⁄ 90' ⁄ OND: FR - NL ⁄ Michael Winner, UK 1985 ⁄ Charles Bronson, Deborah Raffin, Ed Lauter

Charles Bronson is Paul Kersey, een man die het geweld niet opzoekt. Het lijkt hem gewoon te vinden. Wanneer hij een oude vriend in New York bezoekt, treft hij hem aan in een plas bloed. Nu moet de stille wreker opnieuw oorlog voeren tegen het crimineel schorem en uitschot van de stad maar deze keer heeft hij een klein arsenaal aan geweren, messen en raketwerpers meegenomen.