OUR STORY ⁄ De tijd met ons

Van klassieke werken tot super-experimentele creaties, van mainstream-entertainment tot de militantste verhalen: Our Story nodigt je uit om de rijke geschiedenis van de lhbtqia+-cinema te verkennen en de complexe banden tussen de queergemeenschap en film te bevragen, want film is zowel een ruimte voor emancipatie als een instrument van discriminatie. De programma’s van Our Story, die ook ruimte bieden aan gastoptredens en korte contextualiseringen, richten zich zowel tot het grote publiek als tot toeschouwers die zich hun filmgeheugen opnieuw eigen willen maken.

Juni: OUR STORY : Det tijd met ons

In de herfst van 2022 organiseerde CINEMATEK een reeks ontmoetingen en voorstellingen die de contouren en regimes van de experimentele queer cinema onderzochten: in september was er de carte blanche van yann beauvais tijdens het Âge d’or Festival ; in oktober vond een retrospectieve van de films van Lionel Soukaz plaats, samengesteld door zijn medewerker en goede vriend, Stéphane Gérard.

« De filmma·a·k·st·er als smokkelaar·ster, archivaris, historic·us·a, verhalenvertel·l·st·er, activist·e, dichter·es, geliefde, vriend·in. » — Stéphane Gérard

De tijd met ons, een nieuwe uitgave van CINEMATEK, bundelt in het spoor van deze verschillende ontmoetingen – geschreven en getekende, theoretische en poëtische – bijdragen van yann beauvais, Hervé Couergou (RV), Stéphane Gérard, Elisabeth Lebovici en Lionel Soukaz. Ter gelegenheid van het verschijnen van het boek nodigt Our Story u uit voor een voorstelling met Stéphane Gérard in juni. Hij presenteert een selectie van korte experimentele films zoals No No Nooky TV (Barbara Hammer), SID A IDS (yann beauvais) of La Machine avalée (Stéphane Gérard), die de druk die ons media-ecosysteem uitoefent op de lichamen van minderheden blootlegt. Tijdens de tweede helft van de voorstelling belichten de documentaire DiAna’s Hair Ego AIDS: Info Up Front en het vervolg DiAna’s Hair Ego REMIX (Ellen Spiro, Cheryl Dunye) het engagement van een kapster, DiAna DiAna, en haar partner, doctor Bambi Gaddist, in hun strijd tegen de hiv/aids-epidemie binnen de zwarte gemeenschap van Columbia (South Carolina).


In samenwerking met


Met de financiële bijdrage van

image
Vrijdag 23.06 19:00 LEDOUX Cart

Ter gelegenheid van de publicatie van het boek De tijd met ons, focust deze voorstelling op het enthousiasme van het experimenteel, queer en militant bewegend beeld, in aanwezigheid van filmmaker Stéphane Gérard.