OUR STORY

Van klassieke werken tot super-experimentele creaties, van mainstream-entertainment tot de militantste verhalen: Our Story nodigt je uit om de rijke geschiedenis van de lhbtqia+-cinema te verkennen en de complexe banden tussen de queergemeenschap en film te bevragen, want film is zowel een ruimte voor emancipatie als een instrument van discriminatie. De programma’s van Our Story, die ook ruimte bieden aan gastoptredens en korte contextualiseringen, richten zich zowel tot het grote publiek als tot toeschouwers die zich hun filmgeheugen opnieuw eigen willen maken

Mei: OUR STORY : JAMES WHALE’S MONSTERS

James Whale, zoon van een arbeidersfamilie uit de Engelse Midlands en voormalig krijgsgevangene, groeit in de jaren 1930 uit tot een van de meesters van de horrorcinema in Hollywood. In mei wijdt Our Story een avond aan deze veeleisende cineast die altijd geweigerd heeft om zijn homoseksualiteit te verbergen en door zijn tijdgenoten ‘The Queen of Hollywood’ werd genoemd. Gods and Monsters is het fictionele verhaal van de laatste dagen van de regisseur en voert een losbandige Whale op die zich teruggetrokken heeft uit de wereld van de cinema en gekweld wordt door zijn herinneringen van de loopgraven. Zijn carrière doofde uit in de twintig jaar na zijn meesterwerk Bride of Frankenstein, dat met zijn camp-horror het hoogtepunt ervan was. Deze klassieker waarin twee mannen leven voortbrengen en die het publiek aanspoort te sympathiseren met een monster dat vervolgd wordt, vormt vandaag nog steeds het voorwerp van een waaier aan queer toe-eigeningen.

Juni: OUR STORY : DE Tijd met onS

In de herfst van 2022 organiseerde CINEMATEK een reeks ontmoetingen en voorstellingen die de contouren en regimes van de experimentele queer cinema onderzochten: in september was er de carte blanche van yann beauvais tijdens het Âge d’or Festival ; in oktober vond een retrospectieve van de films van Lionel Soukaz plaats, samengesteld door zijn medewerker en goede vriend, Stéphane Gérard.

« De filmma·a·k·st·er als smokkelaar·ster, archivaris, historic·us·a, verhalenvertel·l·st·er, activist·e, dichter·es, geliefde, vriend·in. » — Stéphane Gérard

De tijd met ons, een nieuwe uitgave van CINEMATEK, bundelt in het spoor van deze verschillende ontmoetingen – geschreven en getekende, theoretische en poëtische – bijdragen van yann beauvais, Hervé Couergou (RV), Stéphane Gérard, Elisabeth Lebovici en Lionel Soukaz. Ter gelegenheid van het verschijnen van het boek nodigt Our Story u uit voor een voorstelling met Stéphane Gérard in juni. Hij presenteert een selectie van korte experimentele films zoals No No Nooky TV (Barbara Hammer), SID A IDS (yann beauvais) of La Machine avalée (Stéphane Gérard), die de druk die ons media-ecosysteem uitoefent op de lichamen van minderheden blootlegt. Tijdens de tweede helft van de voorstelling belichten de documentaire DiAna’s Hair Ego AIDS: Info Up Front en het vervolg DiAna’s Hair Ego REMIX (Ellen Spiro, Cheryl Dunye) het engagement van een kapster, DiAna DiAna, en haar partner, doctor Bambi Gaddist, in hun strijd tegen de hiv/aids-epidemie binnen de zwarte gemeenschap van Columbia (South Carolina).

Juli: OUR STORY : Wild Beasts

“Ik denk dat mijn films heel gemakkelijk zijn als je niet te veel nadenkt”, zei de Thaise regisseur Apichatpong Weerasethakul in 2005 in een interview met het tijdschrift Reverse Shot.

In juli nodigt Our Story u uit om het zintuiglijke, emotionele en droomachtige Tropical Malady, Weerasethakuls vierde speelfilm, te ervaren. Deze film, tegelijkertijd een naturalistische gay romance en een koortsige mythische fabel, vertelt het verhaal van het wankele begin en het absolute einde van een liefde. Tijdens stedelijke omzwervingen en midden de krioelende jungle zijn de geliefden – mensen, geesten, wilde dieren – voortdurend voor elkaar op de vlucht en naar elkaar op zoek.

Tropical Malady hypnotiseert je langzaam, wisselt van narratieve modus alsof hij je het licht aan de oppervlakte wil laten zien voordat hij je onderdompelt in de duisternis van metabolische processen. Een film die je dwingt allerlei metaforen te gebruiken om hem te beschrijven. Een geweldige film dus.

Augustus: OUR STORY : Pushing Boundaries in Iran

In augustus vertoont Our Story de eerste langspeelfictiefilm van de Iraans-Amerikaanse regisseur Maryam Keshavarz.

Circumstance brengt het verhaal van de liefdesrelatie tussen twee tienermeisjes uit Teheran, Atafeh en Shireen. De film verkent de dualiteit van het leven van een deel van de Iraanse jeugd, verdeeld tussen enerzijds de transgressieve undergroundcultuur en de schoot van liberale families uit de middenklasse en anderzijds de openbare ruimte van de straat en de school onder de repressieve controle van de staat.

Circumstance viert de energie en vindingrijkheid waarmee de jonge protagonisten hun vrijheid uitvinden, maar vertelt ook het verhaal van het patriarchaal en fundamentalistisch geweld dat zich via een steeds verder geradicaliseerd familielid in hun intimiteit nestelt. Deze taboedoorbrekende film, die in Libanon werd opgenomen, maakte het de regisseuse en haar cast onmogelijk nog voet op Iraanse bodem te zetten.
In samenwerking met


Met de financiële bijdrage van

image
Vrijdag 23.06 19:00 LEDOUX Cart

Ter gelegenheid van de publicatie van het boek De tijd met ons, focust deze voorstelling op het enthousiasme van het experimenteel, queer en militant bewegend beeld, in aanwezigheid van filmmaker Stéphane Gérard.

image
Zaterdag 08.07 19:00 LEDOUX Cart

OUR STORY
OUR STORY ⁄ Wild Beasts

Tropical Malady
Sud pralad
  • kleur ⁄ 118' ⁄ OND: FR - NL ⁄ Apichatpong Weerasethakul, thailand, Frankrijk, Duitsland, Italië 2004 ⁄ Banlop Lomnoi, Sakda Kaewbuadee

Keng, als soldaat gestationeerd op het platteland, wordt verliefd op Tong, de zoon van een boerenfamilie. Apichatpong Weerasethakul brengt het pseudorealisme van een liefdesontmoeting en de eeuwenoude mythe van de seua saming (weertijger) samen in dit verbluffende beeld- en geluidskunstwerk.

image
Zaterdag 26.08 19:00 LEDOUX Cart

OUR STORY
OUR STORY ⁄ Pushing Boundaries in Iran

Circumstance
En secret
Sharayet
  • kleur ⁄ 107' ⁄ OND: FR - NL ⁄ Maryam Keshavarz, USA, Iran, Lebanon 2011 ⁄ Sarah Kazemy, Nikohl Boosheri, Reza Sixo Safai

Atafeh en Shireen zijn beste vriendinnen en misschien wel meer dan dat. ’s Nachts dompelen ze zich onder in de duizend mogelijkheden tot transgressie die het ondergrondse nachtleven van Teheran biedt. Wanneer ze door de zedenpolitie worden gearresteerd, brengen de omstandigheden van hun respectieve levens hen ertoe heel verschillende keuzes te maken.