Anima: animated documentaries

Vorig jaar verbaasde het Deense vluchtelingendrama Flee de filmwereld door als geanimeerde documentaire maar liefst drie Oscarnominaties in de wacht te slepen. Reden genoeg om dit jaar samen met Anima Festival een korte hommage te brengen aan dit uitzonderlijke genre.

Oorspronkelijk werd animatie in documentaires gebruikt omdat er eenvoudigweg geen beeldmateriaal voorhanden was. Dit was bijvoorbeeld het geval bij The Sinking of the ‘Lusitania’ van Winsor McCay uit 1918, een kortfilm over het incident tijdens de Eerste Wereldoorlog waarbij een Duitse onderzeeduikboot het passagierschip RMS Lusitania tot zinken bracht, met vele burgerslachtoffers tot gevolg. Deze kortfilm wordt algemeen beschouwd als de allereerste documentaire die animatie gebruikte. Precies negentig jaar later, in 2008, bracht dit genre een absolute mijlpaal voort met Vals im Bashir (Waltz with Bashir) van de Israëlier Ari Folman, de eerste geanimeerde lange documentaire waarin Folman zijn legerdienst en het bloedbad van Sabra en Shatila reconstrueert. Ook ons land deed zijn duit in het zakje met Couleur de peau : Miel. In deze animatiefilm documenteert de in Korea geboren coregisseur, striptekenaar en scenarioschrijver Jung zijn adoptie als 5-jarige door een Belgisch gezin in 1971.

In samenwerking met
image
Zaterdag 25.02 17:00 ledoux|upper Cart

Anima: animated documentaries

Couleur de peau: Miel

Samen met Laurent Boileau verfilmde striptekenaar Jung Sik-jun zijn levensverhaal: ouders verloren tijdens de Koreaanse oorlog, geadopteerd door een Belgisch gezin, voelt hij zich in ons land verloren, deels omwille van zijn andere huidskleur. De docufictie Couleur de peau: Miel is een geslaagde mix van animatie, familiefilmpjes, archiefopnamen en documentaire beelden. Voorafgegaan door The Sinking of the Lusitania, animatiekortfilm uit 1918, waarvoor Winsor McCay zo’n 12.000 tekeningen gebruikte.

image
Zaterdag 25.02 19:00 ledoux|upper Cart

Anima: animated documentaries
Classics

Waltz with Bashir
Valse avec Bashir
Vals im Bashir
  • Ari Folman, Israel, France, Germany, Belgium, United States of America, Finland, Australia 2007 ⁄ Ari Folman, Ron Ben-Yishai, Ronny Dayag ⁄ color ⁄ 90' ⁄ ST-OND: FR-NL

Regisseur Ari Folman probeert de bloederige aanval te reconstrueren van het Israëlische leger op de Palestijnse vluchtelingenkampen in Sabra en Shatila in 1982. Folman vervulde op dat moment zijn dienstplicht. Een mijlpaal in het genre van de animatiedocumentaire.