EXPO’s

Christian Châtel, Christl Lidl & Isabel Biver

Brusselse cinema's ‘Augmented’

SCENOGRAFIE

Expo: Bruxelles Cinémas « Augmentés »

In de loop van de 20e eeuw zagen meer dan 200 cinema’s het licht in Brussel, zoals in andere grote steden overal ter wereld. Wat blijft hier vandaag nog van over? Zijn er nog sporen te vinden van dit bruisend, eeuwigdurend spektakel? Vertrekkend vanuit het boek Cinémas de Bruxelles van Isabel Biver en Marie-Françoise Plissart, maakt de installatie Brusselse cinema's ‘Augmented’ van de beeldende kunstenaars Christian Châtel, Christl Lidl en auteur Isabel Biver zich de iconische bioscoopzalen van de hoofdstad eigen om de entertainmentindustrie over een periode van honderd jaar zichtbaar te maken.

Dankzij augmented reality en een originele scenografie herontdekt de bezoeker en toeschouwer de prachtige architectuur van de tot de nok gevulde zalen. Men ziet en hoort de cinema van weleer via actuele schermen. Het immense grote witte doek heeft dan misschien plaatsgemaakt voor de touchscreen van de gsm, toch blijft het een tijd- en ruimtemachine die de verdwenen of getransformeerde zalen weer laat schitteren.

De film Goodbye Dragon Inn (gerestaureerde versie) wordt vertoond na de vernissage van de installatie, op 23.11. Daarenboven brengen we tijdens ons volgende driemaandelijkse programma aansluitend hierop een programma met films die zich in bioscopen afspelen.



Quatre moments de présentation et d’échange avec le public
seront organisés le temps de l’exposition, avec chacun des protagonistes du projet.

18.12.22 – 16:00
Un livre, des rencontres,

Isabel Biver ⁄ auteure et guide-conférencière
15.01.23 – 16:00
Hommage au spectateur de cinéma,
Christian Châtel ⁄ artiste-plasticien
05.02.23 – 16:00
Réalité Augmentée : animer les mots et les images,

Christl Lidl ⁄ artiste-plasticienne
19.02.23 – 16:00
Fibrocit, histoire d'une société de fauteuils de cinéma,

Bénédict Geers ⁄ directeur de la société Fibrocit
Entrée gratuite, mais réservez vos places en ligne.

EXPO
Gratis toegang
23.11 2022 > 22.02 2023
FOYER CINEMATEK