Dit programma kwam tot stand in samenwerking met de Amerikaanse cineaste Lizzie Borden en het queer en feministisch collectief Club des Femmes. De filmreeks probeert de evolutie van de ruimtes waar vrouwen in samenkomen te traceren: van het verborgen leven van meisjesscholen tot het publieke leven van protesten, feesten en politiek. Een twintigtal door vrouwen geregisseerde films van de jaren 1930 tot vandaag en dus een kleine geschiedenis van herrieschopsters, geliefden en vriendinnen.
Robert De Niro is een van meest tot de verbeelding sprekende en veelzijdigste acteurs van zijn generatie. Nu hij dankzij Joker en The Irishman weer in het middelpunt van de belangstelling staat, is dit het geknipte moment om u eraan te herinneren wat hem zo geweldig maakt. CINEMATEK graaft in zijn filmografie, van Bloody Mama tot Stardust.
CINEMATEK zet het Pan-Afrikaans Film Festival van Ouagadougou in de bloemetjes en programmeert ter ere van het vijftigjarig bestaan van FESPACO een waaier aan films die geselecteerd werden doorheen de geschiedenis van het festival.
De Roemeense New Wave ontpopte zich tot een internationaal schoolvoorbeeld van een cinematografisch corpus dat verhalen brengt over de levensloop van mensen in de hedendaagse samenleving, en dat de realiteit in haar puurste, verhalende vorm op het scherm zet. Deze verhalen brachten het publiek dichter bij de artistieke, sociale en politieke bekommernissen van de makers van de film. Dit gegeven weerspiegelt dan ook een cultuur die voortdurend onderhandelt over haar geschiedenis.
De filmografie van de Brusselse cineast van Congolese afkomst Dieudonné Mweze Ngangura, die op 05.12 twee van zijn film in CINEMATEK komt voorstellen en wiens werk meermaals bekroond werd op FESPACO, is niet heel lang maar blinkt uit in de meest verschillende genres, van het populaire La Vie est belle met Benoît Lamy en de muziek van Papa Wemba tot de documentaires en auteursfilms die elders in het programma zijn opgenomen. Zoals het hoort hebben we hem uitgenodigd om uit onze collectie een carte blanche samen te stellen.
De recente release van Guy-Marc Hinants film Charleroi, le pays aux soixante montagnes, die in 2019 geselecteerd werd voor verschillende internationale festivals, is een ideale aanleiding om de focus te richten op de cinematografische carrière van deze filmmaker en hem een carte blanche aan te bieden.